Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen na konferenciji o stanju Unije na Europskom sveučilišnom institutu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jutro je održala govor na 10. konferenciji o stanju Unije u organizaciji Europskog sveučilišnog instituta. Predsjednica je pozvala na europsku renesansu kako bi se prevladala kriza i poboljšala...

Predsjednica von der Leyen na konferenciji o stanju Unije na Europskom sveučilišnom institutu

Kad je riječ o prošloj godini, predsjednica je izjavila: Rezultati našeg jedinstva vidljivi su svima. Vidimo da je europska kampanja cijepljenja uspješna. Dosad je u EU-u distribuirano 200 milijuna doza cjepiva.

Napominjući da Europa izvozi cjepiva u više od 90 zemalja, predsjednica von der Leyen jasno je izjavila da je Europa i dalje otvorena za suradnju: Europa je postigla uspjeh, ali je i dalje spremna slati cjepiva drugima, dok neki zadržavaju cjepiva za sebe. Europa je glavni izvoznik cjepiva diljem svijeta. Dosad je 200 milijuna doza cjepiva proizvedenih u Europi poslano u druge zemlje. Jasno je da je Europa jedina demokratska regija u svijetu koja izvozi cjepiva u velikim količinama. Europska unija također je spremna razgovarati o svim prijedlozima kojima se kriza rješava na učinkovit i pragmatičan način. Zato smo spremni za razgovor o tome kako bi prijedlog SAD-a za izuzeće cjepiva iz intelektualnog vlasništva mogao pomoći u postizanju tog cilja. No kratkoročno, pozivamo sve zemlje koje proizvode cjepiva da dopuste izvoz i izbjegnu mjere koje narušavaju opskrbne lance.

Nakon globalnog sastanka na vrhu o zdravlju koji će se održati 21. svibnja, također je pozvala na suradnju u području globalne zdravstvene pripravnosti: Sada moramo prijeći s improviziranih rješenja na održiv sustav. Sustav koji funkcionira za cijeli svijet. Virusi ne poznaju granice. U Rimu želimo raspravljati o međunarodnoj suradnji u zdravstvenim krizama. Da, pripravnost ima cijenu, ali taj trošak je malen u usporedbi s troškom nedjelovanja. Svijetu je potreban novi početak u području zdravstvene politike. U Rimu počinje naša zdravstvena renesansa. Govor je dostupan na internetu i možete ga pogledati ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
6. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj