Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen na događanju Masters of Digital 2021: 2020-te kao europsko digitalno desetljeće

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jučer je održala govor na događanju Masters of Digital 2021 gdje je izjavila: Vjerujem da 2020-e mogu biti digitalno desetljeće Europe. Desetljeće tijekom kojeg će Europa postati svjetski predvodnik u...

Predsjednica von der Leyen na događanju Masters of Digital 2021: 2020-te kao europsko digitalno desetljeće

Međutim, potrebna su ulaganja, i javna i privatna, te jasan skup pravila kako bi Europa preuzela vodeću ulogu u tom digitalnom svijetu. O ulaganjima: NextGenerationEU najveći je investicijski plan u povijesti Europe. Najmanje 20 % sredstava iz instrumenta NextGenerationEU financirat će digitalna ulaganja. To može biti prekretnica. O jasnim, dosljednim pravilima za digitalna poduzeća: Naši digitalni poduzetnici godinama su se suočavali s većim brojem prepreka od konkurencije u inozemstvu. Stoga stvaramo jedinstven skup pravila za sva digitalna poduzeća koja posluju u Europi. Upravo smo predstavili dva nova zakonodavna akta. Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima. Aktom o digitalnim uslugama utvrđuju se odgovornosti svih digitalnih aktera koji djeluju u Europi. A Aktom o digitalnim tržištima osigurat ćemo da internet nastavi biti prostor za inovacije i dostupan svim dionicima. To su prvi koraci. Digitalnost Europe leži u podacima i umjetnoj inteligenciji, izjavila je predsjednica von der Leyen, dva područja koja je Komisija predstaviti ove godine uvesti kako bi se stvorila veća sigurnost za poduzeća i klijente.

U studenome smo uveli uredbu o europskom upravljanju podacima. A kasnije ove godine predstavit ćemo Akt o podacima i prijedloge o prostorima zdravstvenih podataka. Ono što želimo učiniti jest dati vodeću ulogu onima koji generiraju podatke. U području umjetne inteligencije: Ovo proljeće predstavit ćemo pravni okvir za umjetnu inteligenciju u Europi. Odredit ćemo preduvjete za visokorizične primjene umjetne inteligencije, od osiguravanja upotrebe visokokvalitetnih podataka do ljudskog nadzora. Usporedno ćemo predstaviti novi plan za poticanje europske izvrsnosti u području umjetne inteligencije. Govor je dostupan na internetu i možete ga pogledati ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
5. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj