Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen i Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell osudili barbarski napad Rusije na Ukrajinu

Jutros su predsjednica Ursula von der Leyen i Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell dali izjavu za medije u kojoj su osudili rusku agresiju protiv Ukrajine i izrazili potpunu solidarnost i potporu Ukrajini te njezinu narodu.

Predsjednica von der Leyen i Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell osudili barbarski napad Rusije na Ukrajinu

Predsjednica von der Leyen izjavila je: Osuđujemo ovaj barbarski napad i cinične argumente kojim ga opravdavaju. Predsjednik Putin vraća rat u Europu. U ovim tamnim satima Europska unija i Europljani stoje uz Ukrajinu i njezin narod. Cilj Rusije nije samo Donbas, kao ni samo Ukrajina, već je cilj uništiti stabilnost u Europi i cijeli međunarodni mirovni poredak. Zbog toga ćemo pozvati predsjednika Putina na odgovornost.

Predsjednica von der Leyen najavila je i da Komisija priprema paket sankcija koji će danas biti predstavljen europskim čelnicima. Predsjednica je izjavila: Ovim ćemo paketom ciljati strateške sektore ruskog gospodarstva i blokirati njihov pristup tehnologijama i tržištima koja su ključna za Rusiju. Oslabit ćemo rusko gospodarstvo i njegovu sposobnost modernizacije. Osim toga, zamrznut ćemo rusku imovinu u Europskoj uniji i onemogućiti pristup ruskih banaka europskim financijskim tržištima. Kao i s prvim paketom sankcija, blisko smo usklađeni s našim partnerima i saveznicima – Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevinom, Kanadom, ali i Japanom i Australijom. Te su sankcije osmišljene kako bi snažno utjecale na interese Kremlja i njegovu sposobnost financiranja rata.

Potpuna izjava predsjednice von der Leyen dostupna je na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Izjava visokog predstavnika/potpredsjednika Borrella dostupna je ovdje. Cijeli videozapis možete pogledati ovdje. Zajednička izjava predsjednice von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela dostupna je i ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
24. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj