Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. ožujka 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Predložili smo novi instrument za pomoć u nuždi radi bržeg reagiranja na krize u EU-u

Danas smo predložili novi instrument za pomoć u nuždi radi bržeg reagiranja na krize u EU-u.

20150923_managing-refugee-crisis_3.jpg

Europska komisija danas je predložila novi instrument za pomoć u nuždi unutar Europske unije kako bi se omogućila brža i usmjerenija reakcija na velike krize, npr. pružanje pomoći državama članicama koje su suočene s velikim brojem izbjeglica.

Inicijativa je iznesena u trenutku u kojem je izbjeglička kriza dosegnula dosad neviđene razmjere, zbog čega u više država članica postoji potreba za trenutnom hitnom podrškom jer je na njihovu državnom području udomljen velik broj izbjeglica.

Komisija je od samog početka odlučna državama članicama pružiti sve moguće oblike pomoći, a današnji se prijedlog izravno nadovezuje na zasjedanje Europskog vijeća 18. i 19. veljače, na kojem su države članice pozvale Komisiju da razvije kapacitete potrebne za pružanje unutarnje pomoći u nuždi.

Novi bi instrument mogao biti od pomoći državama članicama čiji su kapaciteti za odgovor na krizne situacije preopterećeni zbog hitnih i izvanrednih okolnosti, npr. zbog iznenadnog priljeva izbjeglica ili drugih velikih poremećaja.

Pružanje pomoći u izvanrednim situacijama temelji se na članku 122. stavku 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU).

Priopćenje za medije

Dokument s najčešćim pitanjima

Informativni članak

Pojedinosti

Datum objave
2. ožujka 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj