Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pravila o podrijetlu: EU modernizirao povlaštenu trgovinu s paneuromediteranskim (PEM) zemljama

Europska komisija danas je donijela paket prijedloga čiji je cilj povećanje trgovine između Europske unije i susjednih zemalja u paneuromediteranskoj regiji (PEM), čime se doprinosi gospodarskom oporavku nakon pojave koronavirusa. Današnjim će se...

Pravila o podrijetlu: EU modernizirao povlaštenu trgovinu s paneuromediteranskim (PEM) zemljama

Tim se prijedlozima izmjenjuju bilateralni sporazumi EU-a sa sljedećim zemljama: Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska, Farski otoci, Turska, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Palestina, Gruzija, Republika Moldova, Ukrajina, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo. Pravila o podrijetlu potrebna su u okviru svakog trgovinskog sporazuma jer se njima utvrđuje koja roba može imati koristi od povlaštenog tretmana.

Današnja nova pravila, koja su rezultat desetogodišnjih pregovora, primjenjivat će se uz Regionalnu konvenciju o paneuromediteranskim povlaštenim pravilima podrijetla (Konvencija PEM) do revizije Konvencije koja je trenutačno u tijeku. Priopćenje za medije i obavijest dostupni su na internetskim stranicama.

Pojedinosti

Datum objave
24. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj