Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pravednost u lancu opskrbe hranom: pravila EU-a o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Države članice moraju do sutra, 1. svibnja 2021., u nacionalno pravo prenijeti pravila EU-a o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Direktivom donesenom 17. travnja 2019. osigurava se zaštita europskih poljoprivrednika te malih i srednjih dobavljača...

Pravednost u lancu opskrbe hranom: pravila EU-a o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Direktivom su obuhvaćeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kojima se trguje u lancu opskrbe, čime su prvi put na razini EU-a zabranjene prakse koje je jedan trgovinski partner jednostrano nametnuo drugome.

Nepoštene trgovačke prakse koje treba zabraniti uključuju, među ostalim, zakašnjela plaćanja i otkazivanje narudžbi u zadnji trenutak za pokvarljive prehrambene proizvode, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora ili prisiljavanje dobavljača na plaćanje za propale proizvode i odbijanje pisanih ugovora.

Poljoprivrednici te mali i srednji dobavljači te njihove organizacije imat će mogućnost od kupaca podnijeti pritužbe protiv takvih praksi. Države članice trebale bi uspostaviti nacionalna tijela koja će rješavati pritužbe. Povjerljivost je zaštićena tim pravilima kako bi se izbjegla odmazda kupaca.

Ovom se Direktivom doprinosi jačanju položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom. Komisija je poduzela i korake za povećanje transparentnosti tržišta i promicanje suradnje proizvođača u tom kontekstu. Time će se osigurati uravnoteženiji, pravedniji i učinkovitiji lanac opskrbe u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Komisija će do studenoga 2021. predstaviti prvo izvješće o prenošenju i provedbi Direktive u državama članicama.

Nacionalne mjere za prenošenje o kojima su izvijestile države članice dostupne su ovdje. Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
30. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj