Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pravedno oporezivanje: dogovor država članica o novim propisima o poreznoj transparentnosti za digitalne platforme

Europska komisija vrlo je zadovoljna nedavnim kompromisnim dogovorom država članica o proširenju primjene propisa EU-a o poreznoj transparentnosti na digitalne platforme, čime se osigurava da se pravedno oporezuju i oni koji zarađuju prodajom robe...

Pravedno oporezivanje: dogovor država članica o novim propisima o poreznoj transparentnosti za digitalne platforme

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Došlo je vrijeme da svoje porezne propise ažuriramo kako bi pratili sve veću ulogu platformi u europskom gospodarstvu. Nakon što novi propisi o kojima se danas raspravljalo budu doneseni i stupe na snagu, nacionalna tijela automatski će razmjenjivati informacije o prihodima koje prodavatelji ostvaruju na tim platformama, a prodavateljima će ići na ruku jednostavniji administrativni postupci. Riječ je o dobrim vijestima za javne financije i poštene poduzetnike.

Službeno donošenje uslijedit će nakon što Europski parlament i Gospodarski i socijalni odbor daju svoje mišljenje. Novi propisi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023.

Kontekst

Od donošenja njezina prvotnog teksta Direktiva 2011/16/EU izmijenjena je šest puta kako bi se u nju uključila razmjena informacija o financijskim izvještajima, poreznim mišljenjima i prethodnim sporazumima o transfernim cijenama, izvješćima po zemljama, stvarnom vlasništvu, prekograničnim aranžmanima o kojima se izvješćuje, a sada i o digitalnim platformama. Komisija je prošlog tjedna objavila plan za proširenje područja primjene te direktive na kriptoimovinu i e-novac (DAC8).

Više informacija

Direktiva o administrativnoj suradnji (DAC 7)

Akcijski plan Komisije za pravedno i jednostavno oporezivanje kojim se podupire strategija oporavka

Više informacija o razmjeni mišljenja među državama članicama

Pojedinosti

Datum objave
2. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj