Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Pravedno i jednostavno oporezivanje: Komisija predlaže novi paket mjera koje će pridonijeti oporavku i rastu Europe

Europska komisija danas je donijela ambiciozan novi porezni paket kako bi se osiguralo da porezna politika Unije podupire gospodarski oporavak i dugoročni rast Europe. Paket se temelji na dva stupa: pravednost i jednostavnost. Pravedno oporezivanje i...

Pravedno i jednostavno oporezivanje

Današnjim se paketom nastoji povećati porezna pravednost jačanjem borbe protiv zlouporabe poreznog sustava i nepoštene porezne konkurencije te povećanjem porezne transparentnosti. Paketom se i pojednostavnjuju porezna pravila i postupci kako bi se poboljšalo okruženje za poduzeća u cijeloj Uniji. To uključuje uklanjanje poreznih prepreka i administrativnih opterećenja za porezne obveznike u mnogim sektorima kako bi poduzeća lakše napredovala i rasla na jedinstvenom tržištu.

Današnji porezni paket sastoji se od tri zasebne, ali povezane inicijative:

  • U Akcijskom planu za oporezivanje predstavljeno je 25 različitih mjera kako bi oporezivanje bilo jednostavnije, pravednije i prilagođenije modernom gospodarstvu u nadolazećim godinama. Tim će se mjerama poštenim poreznim obveznicima olakšati život uklanjanjem prepreka u svakoj fazi, od registracije do prijave, plaćanja, provjere i rješavanja sporova. Akcijskim planom državama članicama će se pomoći da iskoriste potencijal podataka i novih tehnologija, učinkovitije se bore protiv poreznih prijevara, poboljšaju usklađenost i smanje administrativno opterećenje.
  • Prijedlogom o administrativnoj suradnji (DAC 7) pravila Unije o poreznoj transparentnosti proširuju se na digitalne platforme tako da i oni koji zarađuju prodajom robe ili usluga na platformama plate pošteni dio poreza. Tim novim prijedlogom osigurat će se da države članice automatski razmjenjuju informacije o prihodima koje prodavatelji ostvaruju na internetskim platformama. Prijedlogom se isto tako jačaju i pojašnjavaju pravila u drugim područjima u kojima države članice surađuju u borbi protiv zlouporabe poreznog sustava, primjerice na zajedničkim poreznim revizijama.

Komunikacija o dobrom poreznom upravljanju usmjerena je na promicanje pravednog oporezivanja i suzbijanje nepoštene porezne konkurencije u Uniji i na međunarodnoj razini. U tu svrhu Komisija predlaže reformu Kodeksa ponašanja kojim se uređuje porezna konkurencija i sprječavaju štetne porezne prakse u Uniji. Predlažu se i poboljšanja EU-ova popisa nekooperativnih zemalja i državnih područja izvan EU-a koji odbijaju primjenjivati međunarodno dogovorene standarde. To je već potaknulo treće zemlje da usvoje standarde dobrog poreznog upravljanja, no potrebno je učiniti više. U Komunikaciji se opisuje i pristup Unije suradnji sa zemljama u razvoju u području oporezivanja, u skladu s Programom održivog razvoja do 2030.

Pojedinosti

Datum objave
15. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj