Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. listopada 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pravednije i bolje povezano jedinstveno tržište

Europska komisija danas je predstavila plan u skladu s političkim obvezama koje je preuzeo predsjednik Jean-Claude Juncker za ostvarivanje punog potencijala jedinstvenog tržišta. Cilj je plana da europsko jedinstveno tržište postane odskočna daska za...

20151028_single-market-2015.png

Jedinstveno tržište jedno je od najvećih europskih postignuća, namijenjeno slobodnijem kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi. Stručnjacima i poduzećima nudi mogućnosti, a potrošačima veći izbor i niže cijene. Omogućuje ljudima da putuju, žive, rade i studiraju gdje god žele. No te se mogućnosti uvijek ne ostvaruju jer pravila jedinstvenog tržišta nisu poznata, ne provode se ili ih jednostavno ugrožavaju različite neopravdane prepreke. Treba prilagoditi jedinstveno tržište kako bi bilo u skladu sa stvarnim kontekstom današnjice: mora se naći mjesto za inovativne ideje i nove poslovne modele.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Najvažniji su dijelovi Plana ulaganja za Europu daljnje jačanje i povezivanje jedinstvenog tržišta EU-a. Moramo ukloniti ograničenja za ulaganja i stvoriti nove mogućnosti za potrošače, stručnjake i poduzeća. A jedinstveno tržište mora držati korak s vremenom. Moraju se poticati inovativni poslovni modeli i za njih se mora pronaći mjesto na jedinstvenom tržištu.

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, izjavila je: Jedinstveno tržište u središtu je europske integracije.Ako želimo ponovno uspostaviti povjerenje građana u europski projekt, stvoriti radna mjesta i konkurentno gospodarstvo te zadržati utjecaj u svijetu, moramo ostvariti puni potencijal jedinstvenog tržišta. U aktualnoj ambicioznoj i pragmatičnoj strategiji stavljamo naglasak na rezultate. U partnerstvu s Europskim parlamentom i državama članicama moramo sada osigurati da te konkretne mjere što brže stupe na snagu. Europa ne smije gubiti vrijeme već mora što prije odgovoriti na izazove u pogledu konkurentnosti.

Video zapis Strategija za jedinstveno tržišteViše: IP-15-5909

MEMO/15/5910 Pravednije i bolje povezano jedinstveno tržište

Pojedinosti

Datum objave
28. listopada 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj