Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. listopada 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

POZIV za dostavu prijedloga za financiranje europskih prometnih projekata vrijednih 1,9 milijardi eura

Komisija je danas otvorila 3. ciklus poziva za dostavu prijedloga(EN)u okviru programa EU-a za financiranje prometne infrastrukture („Instrument za povezivanje Europe“) EN.

20160617_traffic-investment.jpg

Instrumentom za povezivanje Europe podržava se prelazak na mobilnost s niskom razinom emisija (EN) i potiču ulaganja u cilju otvaranja radnih mjesta.

Primjeri projekata koji se već financiraju obuhvaćaju željeznički tunel Brenner (EN) i prugu Rail Baltica (EN).

U novom ciklusu poziva ponudit će se 1,9 milijardi eura namijenjenih financiranju ključnih prometnih projekata u Europi, od čega je 1,1 milijardu eura određeno za petnaest država članica EU-a koje imaju pravo na sredstva iz Kohezijskog fonda (EN) kako bi se zajamčio održivi razvoj na unutarnjem tržištu.

Prvi će se put odvojiti i 40 milijuna eura za infrastrukturne projekte kojima se povezuju EU i susjedne zemlje.

Povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: „EU podržava više od 460 projekata u svim državama članicama kako bi se pridonijelo boljoj mobilnosti i povezanosti na korist europskih građana i poduzeća. Ovim novim pozivom stavljamo pojačani naglasak na inteligentne prometne sustave u cijeloj Europi i razvoj infrastrukture u zemljama koje imaju pravo na financiranje iz Kohezijskog fonda. Komisija je odlučna izgraditi prometnu mrežu budućnosti, a pritom se pobrinuti da se očuva jedinstvo država i regija.

Pojedinosti

Datum objave
13. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj