Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. travnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Povrede prava: Komisija prilagodila metodu izračuna za financijske sankcije

Komisija je danas predstavila prilagodbe metode izračuna koju primjenjuje pri predlaganju financijskih sankcija Sudu EU-a u postupcima zbog povrede nakon povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Unije. Kada Komisija upućuje državu članicu Sudu EU-a zbog...

Povrede prava: Komisija prilagodila metodu izračuna za financijske sankcije

Komisija Sudu predlaže iznos, a on donosi konačnu odluku. Pri izračunu predložene financijske sankcije Komisija osim ozbiljnosti i trajanja povrede u obzir uvijek uzima i gospodarsko stanje predmetne države članice i njezinu institucionalnu težinu. Formula koju je Komisija ranije upotrebljavala uključivala je Ujedinjenu Kraljevinu. Ta je formula sada ponovno izračunana i primijenjen je faktor prilagodbe.

U budućnosti mogu postojati situacije u kojima će Komisija, u skladu sa Sporazumom o povlačenju i njegovim protokolima, Sudu Europske unije morati uputiti zahtjev za financijske sankcije protiv Ujedinjene Kraljevine. Formula koja se koristi za ovaj događaj izmijenjena je kako bi se uzela u obzir činjenica da Ujedinjena Kraljevina više nema institucionalnu težinu koja je mjerljiva na temelju broja mjesta u Europskom parlamentu. Komisija će primjenjivati prilagođenu metodu izračuna od datuma objave današnje Komunikacije u Službenom listu. Odluka je dostupna na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
13. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj