Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. travnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Povrede prava EU-a iz travanja 2024.

Današnje odluke u okviru ovog paketa o povredama uključuju 33 službene opomene i 22 obrazložena mišljenja.

Neprenošenje zakonodavstva EU-a: Komisija poduzela mjere kako bi osigurala potpuno i pravodobno prenošenje direktiva EU-a

Kako bi pomogla građanima i poduzećima da u potpunosti iskoriste prednosti Europske unije, Komisija je u stalnom dijalogu s državama članicama kako bi osigurala usklađenost s pravom EU-a i pokrenula postupke zbog povrede protiv država članica u slučaju nepoštovanja njezinih pravila. Današnje odluke u okviru ovog paketa o povredama uključuju 33 službene opomene i 22 obrazložena mišljenja. Komisija je odlučila Sudu Europske unije uputiti i dva predmeta. Naposljetku, zaključena su i 76 predmeta u kojima su predmetne države članice, u suradnji s Komisijom, okončale povredu i osigurale usklađenost s pravom EU-a. Sažetak glavnih odluka i priopćenje za medije dostupni su ovdje.

Za više informacija o postupcima  EU-a zbog povrede prava pogledajte najčešća pitanja i odgovore. Više pojedinosti o povijesti predmeta potražite u registru odluka o povredama.

Odluka koja se odnosi na Hrvatsku  - područje mobilnosti transport:

 

Komisija pozvala BUGARSKU, ESTONIJU, IRSKU, HRVATSKU, SLOVENIJU i SLOVAČKU da prenesu Direktivu o pametnoj mreži TEN-T

Europska komisija danas je uputila obrazložena mišljenja Bugarskoj (INFR(2023)0191), Estoniji (INFR(2023)0206), Irskoj (INFR(2023)0223), Hrvatskoj (INFR(2023)0220), Sloveniji (INFR(2023)0245) i Slovačkoj (INFR(2023)0248), u kojima se države članice pozivaju da u nacionalne propise prenesu mjere pojednostavnjenja radi ubrzanja realizacije transeuropske prometne mreže (Direktiva (EU) 2021/1187). Cilj je Direktive lakše dovršiti ključne projekte mreže TEN-T tako što će se pojednostaviti postupci izdavanja dozvola i javne nabave. Direktivom su obuhvaćene prekogranične veze i veze koje nedostaju na osnovnim koridorima mreže TEN-T te projekti u vrijednosti iznad 300 milijuna eura.

Rok za prenošenje Direktive u nacionalno zakonodavstvo bio je 10. kolovoza 2023. Komisija je u rujnu 2023. državama članicama poslala službene opomene jer nisu izmijenile nacionalne propise. Nakon što je razmotrila odgovore predmetnih država članica, Komisija smatra da te države članice još nisu prenijele Direktivu. Te države članice imaju rok od dva mjeseca da poduzmu potrebne mjere i o tome obavijeste Komisiju. U protivnom Komisija može odlučiti uputiti predmete Sudu Europske unije.

Pojedinosti

Datum objave
24. travnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj