Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. ožujka 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Povjerenik Vella završio radni posjet Hrvatskoj

"Suprotno nekim medijskim naslovima prijedlog Europske komisije o Uredbi za uspostavu višegodišnjeg plana za stokove male plave ribe u Jadranskom moru ne određuje nikakve kvote. Umjesto beskorisnim spekulacijama o kvotama okrenemo se konstruktivnoj...

Povjerenik Karmenu Vella u radnom posjetu Hrvatskoj 2017.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo g. Karmenu Vella boravio je u radnom posjetu Hrvatskoj 19. i 20. ožujka 2017. U okviru svog posjeta povjerenik Vella sudjelovao je na Konferenciji "Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu" koja je održana u Zadru 20. ožujka 2017., a tijekom koje je predstavljen prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi višegodišnjeg plana za stokove male plave ribe u Jadranskom moru i za ribarstvo koje iskorištava te stokove. Prijedlog uredbe se odnosi na niz mjera kojima se nastoji osigurati opstojnost stokova plave ribe u Jadranskom moru, a u cilju zaustavljanja trenda smanjivanja stokova što prijeti ne samo ribarskoj industriji i lokalnim zajednicama nego i potpunom nestanku plave ribe u Jadranskom moru.

Sudionicima konferencije se obratio ministar poljoprivrede Republike Hrvatske g. Tomislav Tolušić, a konferencija je okupila stručnjake i predstavnike Uprave za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, Glavne uprave za ribarstvo i okoliš Europske komisije kao i predstavnike drugih jadranskih zemalja koji su razmijenili svoja znanja i iskustva u očuvanju plave ribe u Jadranskom moru.

Tijekom boravka u Zadru, povjerenik Vella je sa svojim domaćinom ministrom Tolušićem posjetio i luku Gaženica, a susreo se i s lokalnim ribarima.

Povjerenik Vella je istaknuo: "Suprotno nekim medijskim naslovima prijedlog Europske komisije o Uredbi za uspostavu višegodišnjeg plana za stokove male plave ribe u Jadranskom moru ne određuje nikakve kvote. Umjesto beskorisnim spekulacijama o kvotama okrenemo se konstruktivnoj raspravi kako bismo spasili i obnovili fond male plave ribe u Jadranu na dobrobit ribara i cijelog ribarskog sektora. Cilj mog dolaska u Zadar bio je informirati sve dionike o činjenicama i izazovima s kojima se moramo suočiti. Razgovarao sam s ribarima i njihovim predstavnicima te razmijenio mišljenja i s ostalim dionicima o mjerama za zaštitu opstojnosti plave ribe u Jadranskom moru. Činjenica je da dosadašnje mjere za očuvanje plave ribe u Jadranskom moru nisu se pokazale dostatnima. Usprkos njima došlo je do daljnjeg pada stokova plave ribe u Jadranu. Ako ne zaustavimo negativne trendove stokovi plave ribe će nepovratno propasti. Stoga je Komisija izradila prijedlog mjera za zaustavljanje tih trendova koje zahtijevaju koordiniranu akciju svih zemalja na Jadranskom moru. Temelje se na stručnim procjenama koje su rezultat dvogodišnjeg rada i slične mjere dale su izvrsne rezultate u preokretanju negativnih trendova kod stokova plave tune u drugim morima. Što će se više kasniti s donošenjem plana i mjera to će posljedice biti teže, a samim time i oporavak teži i dugotrajniji. Svjesni smo da će se u prijelaznoj fazi mali ribari suočiti s problemima, međutim pomoć im je osigurana iz sredstava Europskog pomorskog i ribarskog fonda. Siguran sam da ćemo se dogovoriti o potrebnim mjerama uz čiju ćemo primjenu već nakon nekoliko godina imati ojačane stokove plave ribe, povećane kvote za ulov i osiguranu budućnost za ribare i industriju"

U poslijepodnevnim satima, povjerenik Vella se u Zagrebu sastao s g. Slavenom Dobrovićem, ministrom zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske. Povjerenik se osvrnuo na pregled aktivnosti u području okoliša, novi alat za poboljšanje provedbe europske politike u području okoliša i zajednički dogovorenih pravila, a u okviru kojega su sastavljena izvješća za 28 država članica u kojima su opisani glavni izazovi i prilike u području okoliša za svaku državu članicu.

„Pozdravljam donošenje Plana gospodarenja otpadom, kao i Plana sprječavanja nastanka otpada. Sada je ključna implementacija. Imate moju podršku“ te naglasio kako kružno gospodarstvo predstavlja veliku priliku za razvoj gospodarstva, investicije i otvaranje novih zelenih radnih mjesta.

Pojedinosti

Datum objave
21. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj