Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Povećana potpora za poljoprivrednike u EU-u iz fondova za ruralni razvoj

Odabrani poljoprivrednici mogli bi dobiti do 15 000 eura, a MSP-ovi do 100 000 eura. Isplate bi trebalo izvršiti do 15. listopada 2023. godine.

Povećana potpora za poljopri430 milijuna eura iz fondova Unije za potporu poljoprivrednom sektoru Unijevrednike u EU-u iz fondova za ruralni razvoj

Danas je Europska komisija predložila izvanrednu mjeru, koja bi se financirala iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), kako bi se državama članicama omogućila isplata jednokratnog paušalnog iznosa poljoprivrednicima i poljoprivredno-prehrambenim poduzećima pogođenima znatnim porastom ulaznih troškova. Takva povećanja cijena, osobito energenata, gnojiva i hrane za životinje, uzrokuju poremećaje u sektoru poljoprivrede i ruralnim zajednicama, dovode do problema s likvidnošću i novčanim tokom za poljoprivrednike i mala ruralna poduzeća koja se bave preradom ili stavljanjem na tržište poljoprivrednih proizvoda ili njihovim razvojem. Budući da je namijenjena izravnom rješavanju tih problema s likvidnošću i pomaže dionicima da se održe i nastave s poslovanjem, ta će potpora pridonijeti otklanjanju poremećaja na tržištu a time i globalnoj sigurnosti opskrbe hranom.

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je: Uz potporu u okviru zajedničke poljoprivredne politike poljoprivrednici i dalje neumorno proizvode hranu u ovim teškim okolnostima i time dokazuju svoju vrijednost. Nakon pandemije bolesti COVID-19 sada su teško pogođeni posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. Za neke od njih u pitanju je opstanak. Ovom mjerom, najnovijom u nizu mjera uvedenih u okviru ZPP-a, podupiremo ih kako bi mogli nastaviti s proizvodnjom hrane koja je svijetu potrebna, obrađivati svoju zemlju i uzdržavati svoje obitelji.

Nakon što suzakonodavci predloženu mjeru usvoje svaka država članica imat će mogućnost iskoristiti raspoloživa sredstva, u visini od 5 % svojeg proračuna u okviru EPFRR-a za godine 2021. - 2022., za izravnu potporu dohotku za poljoprivrednike i MSP-ove koji se bave preradom, plasiranjem na tržište ili razvojem poljoprivrednih proizvoda. Na razini EU-a to je potencijalni proračun od 1,4 milijarde eura. Države članice dužne su usmjeriti potporu na korisnike koji su najviše pogođeni sadašnjom krizom i koji su uključeni u kružno gospodarstvo, upravljanje hranjivim tvarima, efikasnu upotrebu resursa i metode proizvodnje koje su ekološki i klimatski prihvatljive. Odabrani poljoprivrednici mogli bi dobiti do 15 000 eura, a MSP-ovi do 100 000 eura. Isplate bi trebalo izvršiti do 15. listopada 2023. godine. Da bi iskoristila ovu iznimnu mogućnost, država članica će morati dostaviti izmjenu svojeg programa ruralnog razvoja kojom se uvodi ta nova mjera.

Današnji iznimni prijedlog uslijedio je nakon paketa potpore za poljoprivrednike EU-a u visini od 500 milijuna eura donesenog 23. ožujka u okviru Komunikacije o zaštiti sigurnosti opskrbe hranom i povećanju otpornosti prehrambenih sustava. Komisija u okviru obiju mjera potiče države članice da podupiru poljoprivrednike koji primjenjuju održive prakse.

U tom kontekstu Komisija pojačava i praćenje glavnih poljoprivrednih tržišta pogođenih ratom. Nakon danas objavljene odluke, države članice morat će obavještavati Komisiju o svojim mjesečnim razinama zaliha žitarica, uljarica, riže i certificiranog sjemena za te proizvode koje drže relevantni proizvođači, veletrgovci i gospodarski subjekti. Europska komisija pokrenula je i poseban pregled s aktualnim detaljnim statističkim podacima o cijenama, proizvodnji i trgovanju pšenicom za mljevenje, kukuruzom, ječmom, uljanom repicom, suncokretovim uljem i sojom na razini EU-a i svijeta. Zahvaljujući tome dionici na tržištu pravodobno će imati točnu sliku o dostupnosti osnovnih sirovina za hranu i hranu za životinje.

Dodatne informacije

Prijedlog za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kao odgovor na utjecaj ruske invazije na Ukrajinu

Europska komisija pojačava praćenje poljoprivrednih tržišta pogođenih posljedicama invazije Rusije na Ukrajinu

Pregled učinka ruske invazije na Ukrajinu na odabrane poljoprivredne sektore

Komisija pridonosi globalnoj sigurnosti opskrbe hranom i podupire poljoprivrednike i potrošače u EU-u

Informativni članak: Suočavanje s globalnim izazovima u pogledu sigurnosti opskrbe hranom i njezine cjenovne pristupačnosti

Pojedinosti

Datum objave
20. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj