Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. prosinca 2014.Predstavništvo u Hrvatskoj

Potpredsjednik Katainen započeo kampanju radi promicanja ulaganja EU-a

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, jučer je započeo putujuću kampanju koja će obuhvatiti 28 država članica radi promicanja plana ulaganja EU-a, vrijednog više od 300 milijardi EUR, te kako bi izložio nove mogućnosti...

vp-katainen.jpg

Tom prilikom potpredsjednik Katainen izjavio je:

Naša je poruka vrlo jasna: pokušavamo u vrlo kratkom razdoblju usmjeriti nova ulaganja u poslovne pothvate za koje nedostaju financijska sredstva, u start-up poduzeća te u infrastrukturna ulaganja poput prometa ili širokopojasne povezanosti, novih škola i bolnica. Kampanju pokrećemo kako bismo dodatno potvrdili snažnu političku potporu koju smo dobili te kako bismo javnomu i privatnom sektoru objasnili kako sudjelovati u ulaganjima.

Putujuća kampanja započela je jučer u Rumunjskoj, gdje se potpredsjedniku pridružila povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu.

Nakon posjeta Rumunjskoj posjetit će Italiju i Njemačku u siječnju, Španjolsku, Hrvatsku, Češku Republiku i Ujedinjenu Kraljevinu u veljači te Francusku u ožujku. Cilj je obuhvatiti svih 28 država članica EU-a do listopada 2015.

Potpredsjednik će radi promicanja plana ulaganja posjetiti i države izvan EU-a.

Program će biti osmišljen tako da se njime obuhvate specifične potrebe za ulaganjima u pojedinim državama članicama. Osim s nacionalnim, regionalnim i lokalnim tijelima, potpredsjednik će o planu ulaganja razgovarati i s predstavnicima poslovne zajednice, sindikatima, profesorima i studentima te potencijalnim ulagačima. Posjetit će i projekte koje financira EU te razgovarati o mogućnostima koje se nude u okviru plana.

Države koje će se posjetiti
Kontekst

Putujuća kampanja obuhvatit će tri aspekta plana ulaganja EU-a.

1. Mobiliziranje financijskih sredstava za ulaganja Cilj je potencijalnim ulagačima (iz javnog i privatnog sektora), kao i onima koji žele profitirati od financiranja u budućnosti, omogućiti praktične informacije o tome kako će funkcionirati novi Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) te kako sudjelovati u aktivnostima.

Uz snažnu političku potporu država članica i Europskog parlamenta, novi Europski fond za strateška ulaganja mogao bi biti uspostavljen u lipnju 2015., a financijska sredstva za projekte mogla bi biti dostupna u jesen 2015. Financijska sredstva za mala i srednja poduzeća mogla bi biti dostupna i prije ako se postojeći Europski investicijski fond ojača.

2. Nova baza projekata U okviru plana ulaganja izradit će se baza pouzdanih, održivih projekata koje su pregledali neovisni stručnjaci te koji su privlačni ulagačima. Putujuća kampanja pružit će informacije o tome kako zainteresirane strane, uključujući države članice, regije ili promicatelje projekata, mogu predati projekte na provjeru te informacije o uslugama koje će pružati novi centar za tehničku pomoć, kako bi se osiguralo da su projekti dobro strukturirani i u skladu s regulatornim zahtjevima.

3. Regulatorne reforme Putujućom kampanjom osigurat će se politička potpora za regulatorne reforme na razini EU-a i nacionalnoj razini koje su nužne za uklanjanje prepreka za ulaganja, otvaranje novih mogućnosti za ulaganja (u sektorima kao što su digitalno, energetsko tržište i tržište kapitala) te trajnu promjenu ulagačkog okruženja u Europi.

Pojedinosti

Datum objave
16. prosinca 2014.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj