Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. veljače 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Potpredsjednik Europske Komisije Valdis Dombrovskis u Hrvatskoj

U okviru procesa Europskog semestra, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog g. Valdis Dombrovskis boravio je u radnom posjetu Republici Hrvatskoj od 25. do 26. veljače 2016.

20160226_dombrovskis-croatia.jpg

Tijekom posjeta sastao se s predsjednicom Republike Hrvatske gđom Kolindom Grabar Kitarović s kojom je izmijenio mišljenja o važnim gospodarskim, fiskalnim i socijalnim pokazateljima u Republici Hrvatskoj, kao i o potrebi provođenja strukturnih reformi.

Potpredsjednik Dombrovskis posjetio je i Hrvatski sabor gdje je razgovarao s predsjednikom Sabora, akademikom Željkom Reinerom, nakon čega je uslijedio zajednički sastanak s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. "Hrvatska ostvaruje skroman gospodarski oporavak, ali za održiv gospodarski rast potrebne su ambiciozne reforme. I tu parlament ima važnu ulogu, jer brojne reforme treba izglasati u Saboru", izjavio je potpredsjednik Dombrovskis.

Potpredsjednik Dombrovskis sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske g. Tihomirom Oreškovićem, a na zajedničkom sastanku u Vladi imao je priliku razgovarati s ministrima financija g. Zdravkom Marićem, vanjskih i europskih poslova g. Mirom Kovačem, gospodarstva g. Tomislavom Panenićem, regionalnog razvoja i europskih fondova, g. Tomislavom Tolušićem, rada i mirovinskog sustava, gđom Nadom Šikić, pravosuđa g. Antom Šprljom, te ministricom uprave gđom Dubravkom Jurlinom Alibegović.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Oreškovićem, potpredsjednik Dombrovskis zahvalio je premijeru i ministrima na spremnosti za provođenje reformi. Upozorio je na nedostatan napredak Hrvatske u ispunjavanju preporuka koje su izdane u okviru Europskog semestra, u 2015. godini.Pritom je izjavio: " Zadovoljni smo s činjenicom da je Vlada odlučila da će deficit svesti na razinu ispod 3%. Europska komisija je spremna pomoći pri provođenju reformi kroz Službu za potporu strukturnim reformama koja djeluje u okviru Komisije ."

U okviru posjeta, potpredsjednik Dombrovskis susreo se i s guvernerom Hrvatske narodne banke g. Borisom Vujčićem, kao i sa socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Potpredsjednik Dombrovskis najavio je socijalnim partnerima objavu izvješća za Hrvatsku u okviru Europskog semestra objasnivši da pred Hrvatskom, iako su prisutni znaci gospodarskog oporavka, tek predstoje teški reformski procesi.Europski semestar 2016.: Komisija objavljuje izvješća po državama članicama

Europska komisija objavila je danas svoju godišnju analizu gospodarskih i socijalnih izazova u državama članicama EU-a, takozvana izvješća po državama članicama. Ta su izvješća alat u okviru pojednostavnjenog europskog semestra za koordinaciju ekonomskih politika u cilju praćenja političkih reformi i ranog upućivanja na probleme koje bi države članice trebale riješiti.Video zapis posjete potpredsjednika Dombrovskisa Vladi Republike Hrvatske

Video zapis izjave za medije predsjednika Vlade Tomislava Oreškovića i potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa

Galerija fotografija

Pojedinosti

Datum objave
26. veljače 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj