Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Potpora za jaču Garanciju za mlade: Vijeće usvojilo Komisijin prijedlog preporuke o lakšem prelasku u svijet rada

Vijeće je u petak 30. listopada 2020. donijelo Komisijin prijedlog preporuke o lakšem prelasku u svijet rada od 1. srpnja kojim se jača Garancija za mlade. Preporukom se povećava sveobuhvatna potpora za zapošljavanje mladih diljem EU-a koja postaje...

Potpora za jaču Garanciju za mlade: Vijeće usvojilo Komisijin prijedlog preporuke o lakšem prelasku u svijet rada

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, izjavio je: S obzirom na to da dosad nezabilježena kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 i dalje nerazmjerno pogađa mlade, moramo djelovati brzo. Cilj nedavno donesene Preporuke je pružiti mladima sve mogućnosti da razviju puni potencijal i napreduju u svijetu rada. Za preporuku su izdvojena znatna financijska sredstva EU-a u okviru instrumenta NextGenerationEU i budućeg VFO-a, što će pomoći mladim Europljanima da se snađu na tržištu rada koje se brzo mijenja. Potičem države članice da na najbolji način iskoriste novac u korist sljedeće generacije.

Mladi koji su se prijavili za Garanciju za mlade imaju pravo na ponudu za posao, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili naukovanje u roku od četiri mjeseca od završetka formalnog obrazovanja ili gubitka zaposlenja. Od 2014. svake godine više od 3,5 milijuna mladih registriranih u Garanciji za mlade prihvatilo je takvu ponudu. U okviru nove Preporuke Garancija za mlade usmjerena je na širu ciljnu skupinu osoba do 29 godina. Također donosi prilagođeniji pristup pružajući mladima, posebno ranjivima, smjernice koje su posebno prilagođene njihovim individualnim potrebama te zelenoj i digitalnoj tranziciji naših gospodarstava. Glavni je prioritet osigurati da mladi posjeduju odgovarajuće digitalne vještine.

Pojedinosti

Datum objave
3. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj