Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. siječnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Potpora za Hrvatsku za sanaciju štete nastale nizom potresa u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji

Komisija pruža potporu Hrvatskoj u iznosu od 319 milijuna eura za sanaciju štete nastale nizom potresa u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.  

Visit by Dubravka Šuica, Vice-President of the European Commission, and Janez Lenarčič, European Commissioner, to Croatia

Komisija je donijela odluku o financiranju kojom se Hrvatskoj dodjeljuje 319 milijuna eura potpore iz Fonda solidarnosti EU-a nakon niza razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju u prosincu 2020. i siječnju 2021.

To se dogodilo tek nekoliko mjeseci nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku 2020., zbog kojeg je Komisija Hrvatskoj iste godine dodijelila potporu iz Fonda solidarnosti EU-a u iznosu od oko 684 milijuna eura. 

Ova će financijska potpora pomoći u financiranju obnove ključne infrastrukture u području energetike, vode i otpadnih voda, telekomunikacija, prometa, zdravstva i obrazovanja.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Hrvatsku su pogodila dva strašna potresa u ožujku 2020. i niz potresa u prosincu 2020. i siječnju 2021. Financijska potpora Hrvatskoj pružena iz Fonda solidarnosti EU-a pridonijet će naporima koji se ulažu u oporavak nakon razaranja nastalog potresima, i vidljiv je izraz europske solidarnosti.

Kontekst

Hrvatska je 18. ožujka 2021. podnijela zahtjev za doprinos iz Fonda solidarnosti EU-a radi financiranja hitnih operacija i oporavka nakon niza potresa koji je započeo 28. prosinca 2020.

Nakon procjene zahtjeva Komisija je proračunskom tijelu predložila financijski doprinos iz Fonda solidarnosti EU-a u iznosu od 319 milijuna eura, koji je odobren.

Hrvatskoj je u kolovozu 2021. već isplaćen predujam od 41 milijuna eura. Plaćanje preostalog iznosa od oko 277,8 milijuna eura izvršeno je 30. prosinca 2021.

Pojedinosti

Datum objave
3. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj