Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Potpisan Memorandum o razumijevanju o dvosmjernom plinovodu između Mađarske i Hrvatske

„Čestitke Mađarskoj i Hrvatskoj na političkoj volji koju su pokazale za zaključenje ovog Memoranduma o razumijevanju koji će, uvjeren sam, biti dobrodošla i nužna prekretnica u odnosima Hrvatske i Mađarske u području energetike”. izjavio je...

Potpisan Memorandum o razumijevanju o dvosmjernom plinovodu između Mađarske i Hrvatske

Danas su u Budimpešti mađarski državni tajnik za energetiku iz Ministarstva nacionalnog razvoja András Aradszki i njegov hrvatski kolega državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, u nazočnosti ministra vanjskih poslova i trgovine Pétera Szijjártóa i potpredsjednika Europske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča, potpisali Memorandum o razumijevanju o dvosmjernom plinovodu između Mađarske i Hrvatske.

Tom je prilikom Šefčovič izjavio: „ Želio bih čestitati Mađarskoj i Hrvatskoj na političkoj volji koju su pokazale za zaključenje ovog Memoranduma o razumijevanju koji će, uvjeren sam, biti dobrodošla i nužna prekretnica u odnosima Hrvatske i Mađarske u području energetike”.

Memorandum o razumijevanju potpisan je u okviru djelovanja Skupine za plinsku povezanost središnje i jugoistočne Europe (CESEC) odnosno inicijative za jačanje suradnje među državama članicama, regulatorima, operatorima prijenosnog sustava za plin i ostalim sudionicima na tržištu regije, koja uživa i znatnu političku, financijsku i tehničku potporu Komisije.

„Vrlo sam zadovoljan sve većim brojem konkretnih pozitivnih rezultata u okviru CESC-a koji vode prema konkurentnijoj i sigurnijoj opskrbi plinom u središnjoj i jugoistočnoj Europi te prema novim razmatranjima o široj prekograničnoj regionalnoj suradnji u ostalim energetskim sektorima.” izjavio je Šefčovič te dodao da je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sporazuma važna etapa tog procesa, ali ne označava njegov kraj i da će službe Komisije biti aktivne u praćenju provedbe Memoranduma o razumijevanju, ali i u kontekstu šire strategije diversifikacije izvora opskrbe na regionalnoj razini. Šefčovič je podsjetio da je u tom kontekstu planirani hrvatski terminal za UPP, koji će se izgraditi zahvaljujući sredstvima Europske komisije u iznosu od približno 102 milijuna EUR i obvezi koju je preuzela Hrvatska da će prilagoditi svoj zakonodavni i regulatorni okvir u području prirodnog plina radi poticanja regionalne trgovine plinom, vrlo dobra prilika za osiguranje opskrbe ukapljenim prirodnim plinom dvaju država članica i drugih tržišta najkasnije do 2020.

Plinska povezanost središnje i jugoistočne Europe:

Kako bi se ubrzala integracija tržišta plina u središnjoj i jugoistočnoj Europi i diversificirali izvori opskrbe plinom, u veljači 2015. Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunjska, Slovačka i Slovenija u suradnji s EU-om osnovale su Radnu skupinu na visokoj razini. Kasnije se skupini pridružilo šest ugovornih stranaka Energetske zajednice: Ukrajina, Republika Moldova, Srbija, bivša jugoslavenska republika Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina. Skupina ima zadatak koordinirati napore za lakšu provedbu prekograničnih i transeuropskih projekata za diversifikaciju izvora opskrbe plinom na regionalnoj razini te provoditi usklađena pravila.
Ciljevi Skupine na visokoj razini za plinsku povezanost središnje i jugoistočne Europe:

  • osigurati brzi dovršetak postojećih interkonekcijskih projekata u regiji koji se suočavaju s problemima u provedbi
  • odrediti ograničeni broj prioritetnih infrastrukturnih projekata u središnjoj i jugoistočnoj Europi i zajednički se obvezati na njihovu provedbu
  • utvrditi sve probleme (u području regulativa i dozvola, koordinacijske, tehničke i financijske) koji sprječavaju brzi razvoj i dovršetak tih infrastrukturnih projekata
  • provedba akcijskog plana u kojem su utvrđene posebne tehničke, financijske i regulatorne mjere.

Pojedinosti

Datum objave
20. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj