Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. siječnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Postupna integracija Hrvatske u Schengenski informacijski sustav (SIS)

Prema schengenskom evaluacijskom postupku, Hrvatska je ispunila tehničke i zakonske preduvjete za pokretanje postupka postupnog uvođenja SIS-a. U ovoj fazi postupka Hrvatska će se SIS-om moći koristiti samo za potrebe suradnje na provedbi zakona.

hot_topics.jpg

Komisija je Vijeću danas predložila postupnu integraciju Hrvatske u Schengenski informacijski sustav (SIS), najrasprostranjeniji sustav za razmjenu informacija namijenjen upravljanju granicama i održavanju sigurnosti u Europi.

Riječ je o još jednom važnom koraku u poboljšanju djelotvorne razmjene informacija među državama članicama i povećanju sigurnosti europskih građana. Na taj će se način omogućiti tješnja suradnja Hrvatske s ostalim državama članicama EU-a i zemljama pridruženima Schengenu na pronalaženju osoba koje se traže zbog kriminalnih djelovanja, nestalih osoba te predmeta kao što su ukradena vozila i dokumenti. Prema schengenskom evaluacijskom postupku, Hrvatska je ispunila tehničke i zakonske preduvjete za pokretanje postupka postupnog uvođenja SIS-a. U ovoj fazi postupka Hrvatska će se SIS-om moći koristiti samo za potrebe suradnje na provedbi zakona.

Pojedinosti

Datum objave
19. siječnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj