Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. rujna 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Poljoprivreda: Pokretanje dana ekoloških proizvoda u EU-u koji će se obilježavati svake godine

Europski parlament, Vijeće i Komisija danas slave pokretanje „Dana ekoloških proizvoda u EU-u” koji će se obilježavati svake godine. Tri institucije potpisale su zajedničku izjavu kojom se utvrđuje da će svaki 23. rujna biti dan ekoloških proizvoda u...

Poljoprivreda: Pokretanje dana ekoloških proizvoda u EU-u koji će se obilježavati svake godine

Na svečanosti potpisivanja izjave i pokretanja dana ekoloških proizvoda povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je: Danas slavimo ekološku proizvodnju, održivu vrstu poljoprivrede u kojoj se proizvodnja hrane odvija u skladu s prirodom, bioraznolikošću i dobrobiti životinja. Ujedno je 23. rujna jesenska ravnodnevnica, kad su dan i noć jednako dugi, što je simbol ravnoteže između poljoprivrede i okoliša koja idealno odgovara ekološkoj proizvodnji. Drago mi je zbog toga što zajedno s Europskim parlamentom, Vijećem i ključnim akterima u ovom sektoru pokrećemo ovaj dan ekoloških proizvoda u Uniji jer je to sjajna prilika za informiranje javnosti o ekološkoj proizvodnji i promicanje njezine ključne uloge u prelasku na održive prehrambene sustave.

Opći je cilj Akcijskog plana za razvoj ekološkog sektora znatno potaknuti proizvodnju i potrošnju ekoloških proizvoda kako bi se pridonijelo postizanju ciljeva strategije „od polja do stola” i strategije za bioraznolikost, kao što je smanjenje upotrebe gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava. Ekološkom sektoru potrebni su odgovarajući alati za rast, kako je utvrđeno u Akcijskom planu. Njime se predlažu 23 mjere usmjerene na tri aspekta: poticanje potrošnje, povećanje proizvodnje i daljnje poboljšanje održivosti sektora, a sve kako bi se osigurao uravnotežen rast sektora.

Mjere

Kako bi se potaknula potrošnja, akcijski plan uključuje mjere kao što su informiranje i komuniciranje o ekološkoj proizvodnji, promicanje potrošnje ekoloških proizvoda i poticanje veće upotrebe ekoloških proizvoda u javnim kantinama putem javne nabave. Nadalje, kako bi se povećala ekološka proizvodnja, zajednička poljoprivredna politika (ZPP) i dalje će biti ključan alat za potporu prelasku na ekološku poljoprivredu. Dopunit će se, primjerice, informativnim događanjima i umrežavanjem radi razmjene primjera najbolje prakse te skupnim certificiranjem poljoprivrednika umjesto certificiranja pojedinačnih poljoprivrednika. I konačno, kako bi se poboljšala održivost ekološke poljoprivrede, Komisija će najmanje 30 % proračuna za istraživanja i inovacije u području poljoprivrede, šumarstva i ruralnih područja namijeniti za teme koje su specifične ili relevantne za ekološki sektor.

Kontekst

Ekološka proizvodnja ima brojne važne prednosti: površine pod ekološkim usjevima odlikuje 30 % veća bioraznolikost, ekološki uzgojene životinje uživaju viši stupanj dobrobiti i primaju manje antibiotika, ekološki poljoprivrednici imaju veće prihode i gospodarski su otporniji, a potrošači znaju što točno kupuju zahvaljujući ekološkom znaku EU-a.

Više informacija

Akcijski plan za razvoj ekološkog sektora

Strategija „od polja do stola”

Strategija za bioraznolikost

Ukratko o ekološkoj poljoprivredi

Zajednička poljoprivredna politika

Pojedinosti

Datum objave
23. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj