Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Poljoprivreda: Komisija donijela izvanredne mjere potpore za sektore vina, voća i povrća

Mjere potpore za sektor vina koje su danas donesene uključuju povećanje potpore instrumentima za upravljanje rizikom kao što su osiguranje berbe i uzajamni fondovi te produljenje postojećih mjera fleksibilnosti do 15. listopada 2022. Za sektor voća i...

Poljoprivreda: Komisija donijela izvanredne mjere potpore za sektore vina, voća i povrća

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je: „Ovogodišnji ekstremni vremenski uvjeti, od proljetnog mraza i poplava pa do toplinskih valova, uzrokovali su posebno velike poteškoće za sektore vina, voća i povrća. Uslijedili su nakon ionako teške 2020. godine koju je obilježila kriza uzrokovana bolešću COVID-19. Ove prijeko potrebne mjere potpore, koje se nadovezuju na mjere koje su već predložene 2020. i produljene 2021., u ovim će teškim vremenima rasteretiti proizvođače u cijeloj Uniji.”

Izvanredne mjere za vino uključuju sljedeće:

  • Države članice EU-a i dalje mogu izmjenjivati svoje nacionalne programe potpore u bilo kojem trenutku (što je inače bilo moguće samo dvaput godišnje, i to do 1. ožujka odnosno 30. lipnja svake godine).
  • Za aktivnosti promidžbe i informiranja, restrukturiranje i konverziju vinograda, zelenu berbu i ulaganja mogućnost dodjele većeg doprinosa iz proračuna EU-a produljena je do 15. listopada 2022.
  • Doprinos iz proračuna EU-a za osiguranje berbe povećan je sa 70 % na 80 % do 15. listopada 2022.
  • Potpora EU-a namijenjena financiranju troškova osnivanja uzajamnih fondova udvostručena je, i to: s 10 %, 8 % i 4 % u prvoj, drugoj i trećoj godini provedbe na 20 %, 16 % odnosno 8 %.
  • Produljenje fleksibilnosti mjera u okviru programa za vino do 15. listopada 2022.

Za sektor voća i povrća potpora EU-a organizacijama proizvođača, koja se obično izračunava na temelju vrijednosti proizvodnje u određenoj godini, nadoknadit će se tako da iznosi najmanje 85 % iznosa potpore u prethodnoj godini, čak i ako vrijednost u tekućoj godini bude manja. Ta će se nadoknada ponuditi u slučaju smanjenja vrijednosti proizvodnje od najmanje 35 % u odnosu na prethodnu godinu zbog prirodnih katastrofa, klimatskih uvjeta, bolesti bilja ili najezde nametnika koji su izvan kontrole organizacije proizvođača. Osim toga, ako proizvođači dokažu da su poduzeli preventivne mjere protiv uzroka smanjenja proizvodnje, vrijednost proizvodnje na kojoj se temelji iznos potpore bit će jednaka vrijednosti u prethodnoj godini.

Kontekst

Zbog dosad nezabilježenih izazova uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 prvi paket mjera donesen je u svibnju 2020. Te su mjere dopunjene drugim paketom mjera za sektor vina donesenim u srpnju 2020.

U okviru paketa danas je donesen niz mjera u obliku provedbenih akata. Delegirani akti morat će proći dvomjesečno razdoblje kontrole Europskog parlamenta i Vijeća.

Više informacija

Promatračka skupina za tržište vina

Promatračka skupina za tržište voća i povrća

Pojedinosti

Datum objave
6. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj