Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Politika prema Arktiku: EU otvara savjetovanje o budućem pristupu

Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje danas su zajednički otvorile javno savjetovanje o daljnjim koracima u politici Europske unije prema Arktiku. Savjetovanjem će se omogućiti sveobuhvatno promišljanje o politici EU-a prema...

Politika prema Arktiku: EU otvara savjetovanje o budućem pristupu

Visoki predstavnik / potpredsjednik Komisije Josep Borrell izjavio je: „Arktik je granica u međunarodnim odnosima koja se brzo razvija. Klimatske promjene drastično mijenjaju regiju i povećavaju njezinu geopolitičku važnost, a razni akteri otkrivaju nove strateške i gospodarske mogućnosti na krajnjem sjeveru. Moramo osigurati da Arktik ostane zona niske napetosti i mirne suradnje u kojoj se pitanja rješavaju konstruktivnim dijalogom. Europska unija mora biti u potpunosti opremljena za djelotvorno upravljanje tim novim kretanjima u skladu s našim interesima i vrijednostima.”.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je: „Ono što se dogodi na Arktiku, ne ostaje na Arktiku. Odnosi se na sve nas. EU mora preuzeti vodeću ulogu na temelju jasne i dosljedne politike prema Arktiku kako bi se pristupilo rješavanju problema koji nas tek očekuju. Mišljenja koja ćemo dobiti u okviru ovog savjetovanja, nastavljajući se na širok spektar stručnog znanja, pomoći će nam u pripremi snažne strategije za tu regiju.”.

Savjetovanje će doprinijeti:

  1. preispitivanju uloge EU-a u politici prema Arktiku
  2. revidiranju triju prioriteta postojeće Zajedničke komunikacije o integriranoj politici Europske unije za Arktik i s njom povezanih mjera i
  3. utvrđivanju mogućih novih područja politike koja treba razviti.

Ključni su ciljevi u toj regiji borba protiv klimatskih promjena i njihovih učinaka te zaštita okoliša. Idući je prioritet Unije promicanje održivog razvoja na Arktiku u korist onih koji ondje žive, uključujući autohtono stanovništvo. U tu je svrhu nužno stalno poboljšavati naše znanje o promjenama koje se događaju u arktičkoj regiji i pronalaziti održive odgovore. Temelj Unijina pristupa Arktiku jesu znanost, inovacije i snažna potpora multilateralnoj suradnji.

Kontekst

Otkad je predstavljena 2008., politika EU-a prema Arktiku redovito se ažurira. Aktualna politika prema Arktiku utvrđena je u Zajedničkoj komunikaciji iz 2016. U prosincu 2019. Vijeće je pozvalo Komisiju i Visokog predstavnika da nastave provedbu politike EU-a prema Arktiku te je istodobno pokrenulo postupak za njezino ažuriranje. Aktualna politika usredotočena je na tri prioriteta: klimatske promjene i očuvanje arktičkog okoliša, održiv razvoj na Arktiku i oko njega i međunarodnu suradnju u vezi s arktičkim pitanjima. Javno savjetovanje je otvoreno do 6. studenog 2020.

Više informacija

Javno savjetovanje

Zajednička komunikacija o integriranoj politici Europske unije za Arktik

Pojedinosti

Datum objave
21. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj