Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. veljače 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Politički dogovor o novim pravilima o štednji za mirovinu

Zahvaljujući dogovoru postignutom između Europskog parlamenta i država članica o prijedlogu paneuropskog osobnog mirovinskog proizvoda (PEPP), veći udio štednje preusmjerit će se u dugoročna ulaganja u EU-u. To je važan trenutak u razvoju unije...

long-term-unemployment.jpg

Unija tržišta kapitala:

Zahvaljujući dogovoru postignutom između Europskog parlamenta i država članica o prijedlogu paneuropskog osobnog mirovinskog proizvoda (PEPP), veći udio štednje preusmjerit će se u dugoročna ulaganja u EU-u. To je važan trenutak u razvoju unije tržišta kapitala. Novim pravilima, koja su danas službeno podržali i stalni predstavnici država članica EU-a, štedišama će se ponuditi više izbora pri odvajanju sredstava za mirovinu te će im se omogućiti da mirovinsku štednju prilagode svojim potrebama. Time će se pridonijeti rješavanju problema razlike u mirovinama u EU-u. Veća konkurencija trebala bi se odraziti u cijeni proizvoda, što će također pogodovati štedišama. Davatelji usluga svoje će proizvode moći prodavati u cijelom EU-u prema jedinstvenim pravilima kojima će se jamčiti snažan nadzor nad ulagačima.

Potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Zahvaljujući paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu građani EU-a imat će više izbora prilikom štednje za mirovinu i pri tome biti bolje zaštićeni kao potrošači. Pružatelji usluga u području osobnih mirovina moći će paneuropski osobni mirovinski proizvod prodavati u čitavom EU‑u, za što će im biti dovoljna samo jedna registracija, te će se tako štednja preusmjeriti u dugoročna ulaganja. Time će se pak potaknuti otvaranje radnih mjesta i rast u EU-u. Žao nam je što su oslabljeni prenosivost paneuropskog osobnog mirovinskog proizvoda i uloga Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA), no ovaj je dogovor važan prvi korak u izgradnji istinski paneuropskog tržišta osobnih mirovinskih proizvoda.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Dogovor o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu koji su danas postigli Europski parlament i Vijeće važno je postignuće na putu rješavanja problema razlika u mirovinama i otklanjanja demografskih izazova te u dovršetku uspostave unije tržišta kapitala. Koristit će i potrošačima i pružateljima usluga zahvaljujući snažnom okviru za osobne mirovine utemeljenom na novom proizvodu koji se odlikuje visokim stupnjem zaštite potrošača i većom prekograničnom konkurencijom. Komisija je paneuropski osobni mirovinski proizvod predložila u lipnju 2017. kao jednu od glavnih mjera svog akcijskog plana za jačanje unije tržišta kapitala. Riječ je o dobrovoljnom programu štednje za mirovinu koji će nuditi niz pružatelja financijskih usluga iz čitavog EU-a te kojim se dopunjuju postojeći javni i strukovni mirovinski sustavi kao i postojeći nacionalni privatni mirovinski sustavi.

Pojedinosti

Datum objave
13. veljače 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj