Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. veljače 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pokrenut pilot-projekt vrijedan 50 milijuna eura za potporu mreži centara za stručnost u području kibersigurnosti

Komisija je danas objavila poziv na podnošenje prijedloga za pilot-projekt vrijedan 50 milijuna eura za potporu osnivanju mreže centara za stručnost u području kibersigurnosti diljem EU-a. Od konzorcija čiji prijedlozi budu prihvaćeni (takvi...

Jedinstveno digitalno tržište

Iskustva prikupljena odabranim projektima pridonijet će oblikovanju buduće stručne mreže koja će obuhvaćati i Europski centar za istraživanja i stručnost u području kibersigurnosti.

Pilot-projekt je najavljen u rujnu 2017. zajedno sa sveobuhvatnim skupom mjera kojima je cilj Europu opremiti odgovarajućim instrumentima za zaštitu od kibernapada i jačanje kibersigurnosti u EU-u. Projekt će se financirati putem okvirnog programa Obzor 2020. Rok za podnošenje prijedloga je do 29. svibnja 2018. Komisija je jučer poduzela još jedan važan korak vezan uz poboljšanje kibersigurnosti: budući da će do 9. svibnja sve države članice u svoje zakonodavstvo morati prenijeti Direktivu o sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (Direktiva MIS), Komisija je donijela provedbenu uredbu o pružateljima digitalnih usluga (servisima za računalstvo u oblaku, internetskim trgovinama i tražilicama) i ozbiljnosti kibersigurnosnih incidenata. Direktiva MIS prvi je zakonodavni akt EU-a usmjeren na jačanje kiberotpornosti EU-a. Njome se podržava jačanje nacionalnih kapaciteta, uspostavlja tehnička i strateška suradnja na razini EU-a te uvode zahtjevi vezani uz sigurnost i obavještavanje.

Pojedinosti

Datum objave
1. veljače 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj