Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Područje inovacija u EU-u napreduje na nacionalnoj i regionalnoj razini

Danas su objavljeni Europska ljestvica uspjeha u inoviranju za 2023. i Pregled rezultata regija u području inovacija, koji se objavljuje svake druge godine.

Europska ljestvica uspjeha i inoviranju za 2023.

U Europskoj ljestvici uspjeha u inoviranju za 2023. istaknuto je znatno povećanje uspješnosti u području inovacija od otprilike 8,5 % od 2016., što potvrđuje odlučnost EU-a da potiče kulturu inoviranja. Uspješnost u području inovacija u 25 zemalja poboljšavala se u tom razdoblju, iako sporijim tempom posljednjih godina, a 20 država članica zabilježilo je znatan porast svojih inovacijskih sposobnosti tijekom protekle godine, dok je njih samo 7 zabilježilo pad. Zemlje s manje kvalitetnim inovacijskim sustavima obično napreduju sporije od prosjeka EU-a.

U Pregledu rezultata regija u području inovacija također se navodi porast uspješnosti u području inovacija u većini regija EU-a od 2016. Iako se inovativne regije obično nalaze u najinovativnijim zemljama, neka regionalna „područja izvrsnosti” nalaze se u zemljama s relativno nižim rezultatima u području inovacija.

Na globalnoj razini EU i dalje ostvaruje nešto bolje rezultate od Kine i smanjuje zaostatak u odnosu na Australiju, dok se zaostatak u odnosu na Kanadu, Republiku Koreju i Sjedinjene Američke Države povećao.

Glavni zaključci

Države članice po uspješnosti su razvrstane u četiri skupine: predvodnici u području inovacija (čija uspješnost premašuje 125 % prosjeka EU-a), veliki inovatori (između 100 % i 125 % prosjeka EU-a), umjereni inovatori (između 70 % i 100 % prosjeka EU-a) i novi inovatori (ispod 70 % prosjeka EU-a). Danska odnedavno prednjači u inovacijama, a Švedska, koja je posljednjih nekoliko godina bila na vrhu, zauzima drugo mjesto. Među predvodnicima u području inovacija nalaze se i Finska, Nizozemska i Belgija.

Više pročitajte u priopćenju za tisak.

Pojedinosti

Datum objave
6. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj