Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. rujna 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

Početak školske godine uz novu, uključiviju viziju obrazovanja i osposobljavanja

Europska komisija i države članice predstavljaju zajedničko izvješće kojim se predlaže jačanje suradnje u području obrazovanja i osposobljavanja u Europi.

20141113_writing-elarg-competition.jpg

Dok škole diljem Europe pozdravljaju učenike koji se vraćaju u klupe nakon ljetnih praznika, Komisija i države članice predstavljaju zajedničko izvješćekojim se predlaže jačanje suradnje u području obrazovanja i osposobljavanja u Europi.

Jedan od glavnih prioriteta izvješća jest povećanje društvene uključivosti europskih sustava obrazovanja i osposobljavanja. Jačanje tog oblika podrške osobito je važno u okviru širih nastojanja glede korištenja obrazovanja i osposobljavanja u borbi protiv radikalizacije mladih, što su ministri obrazovanja dogovorili nakon napada u Parizu i Kopenhagenu 2015.

Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Mladi Europljani suočavaju se sa zajedničkim izazovima na koje je potreban zajednički odgovor. Prijetnja radikalizacije pokazuje da hitno moramo poboljšati obrazovne mogućnosti diljem svih naših zajednica. Zajedno s ministrima obrazovanja radit ćemo na jačanju našeg zajedničkog rada u cilju smanjenja ranog napuštanja školovanja, suzbijanja socijalne isključenosti te podupiranja različitosti u razredima diljem Europe.“

To je jedan od šest novopredloženih prioriteta za suradnju između država članica i Komisije u području obrazovanja i osposobljavanja do 2020. Ostali prioriteti obuhvaćaju poboljšanje vještina i izgleda za zapošljavanje te jamstvo održivog ulaganja u sustave obrazovanja i osposobljavanja diljem Europe. Marianne Thyssen, povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, dodala je: „Zapošljavanje mladih glavni je prioritet ove Komisije. Relevantne i visokokvalitetne vještine danas su potrebnije nego ikad za pronalaženje posla. Boljom suradnjom u obrazovanju i osposobljavanju pomoći će se poboljšanju razine vještina i kompetencija čime će se riješiti problem neusklađenosti između ponude i potražnje što se tiče vještina te pružiti potpora mladim Europljanima za uspješan ulazak na tržište rada.“

Objavljeno je i priopćenje za medije.

Pojedinosti

Datum objave
1. rujna 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj