Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Poboljšanje vodoopskrbne mreže i sustava za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj

Bolji pristup vodi za piće u Hrvatskoj zahvaljujući ulaganjima u okviru kohezijske politike.

Pristup vodi

Gotovo 96 milijuna eura iz Kohezijskog fonda ulaže se u radove za poboljšanje vodoopskrbne mreže i sustava za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj, točnije u Slavoniji, Baranji i Istri i na otoku Krku.

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: Svaki euro koji EU ulaže u ove projekte doprinos je boljem pristupu čistoj vodi za piće i očuvanju okoliša u Hrvatskoj.

1. Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i sustava za filtriranje u gradskom području Osijeka te u mjestima Bilju i Dardi u Osječko-baranjskoj županiji financirat će se s 19,3 milijuna eura kako bi se podzemne vode zaštitile od onečišćenja.

Zahvaljujući tom projektu, koji bi trebao biti dovršen do kraja 2018., 125 000 ljudi imat će bolji pristup vodi za piće.

2. Gotovo 28 milijuna eura ulaže se u poboljšanje četiriju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Istri, u gradskim područjima Poreču Sjever, Poreču Jug i Lanterni te u Vrsaru. Taj bi projekt trebao biti dovršen 2018.

3. S 48,5 milijuna eura omogućit će se bolji pristup čistoj vodi za piće na Krku, otoku na kojem živi gotovo 14 500 stanovnika i na kojem se godišnje ostvari više od pet milijuna turističkih noćenja. Obnovit će se gotovo 40 km vodoopskrbne mreže, izgraditi šest uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i 80 km kanalizacijske mreže. Nakon dovršetka projekta 2020. najveći dio otoka imat će pristup vodi za piće iz vodovoda i bit će spojen na modernu kanalizacijsku mrežu.

Dodatne informacije o ulaganjima iz europskih fondova u Hrvatskoj možete pronaći na otvorenoj podatkovnoj platformi o kohezijskoj politici.

Pojedinosti

Datum objave
4. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj