Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Platforma Fit for future bira inicijative EU-a za pojednostavnjivanje i modernizaciju

Kako bi pomogla pri pojednostavnjenju prava EU-a, smanjenju birokracije za građane i poduzeća i osiguravanju da politike EU-a odgovaraju novim izazovima, Komisijina platforma Fit for future sada je odabrala 15 inicijativa. Ti napori bit će dio prvog...

Platforma Fit for future bira inicijative EU-a za pojednostavnjivanje i modernizaciju

Predsjedavajući platforme Fit for Future, potpredsjednik Komisije za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič, izjavio je: Pojednostavnjenje je postalo važnije nego ikad, sad kad nastojimo ponovo pokrenuti europsko gospodarstvo pogođeno pandemijom. Zato, iako je naša regulatorna politika priznata kao jedna od najboljih na svijetu, još uvijek ima prostora za poboljšanje. Moramo osigurati da propisi EU-a pružaju planirane koristi za gospodarstvo i društvo, a istovremeno pojednostavniti postojeće zakonodavstvo, smanjiti opterećenje gdje god je to moguće i ostati okrenuti budućnosti. To može imati osjetne učinke u praksi.

Platforma će objaviti svoja mišljenja o 15 odabranih tema kojima je obuhvaćen širok raspon sektora, od tržišnog natjecanja, financija, zdravstva, okoliša, statistike i prijevoza do carina i unutarnjeg tržišta. Ta mišljenja obogatit će analizu koju provodi Komisija i bit će uzeta u obzir pri izradi evaluacija i procjena učinka.

Platforma će se pri izradi svojih mišljenja voditi sljedećim načelima:

  • digitalizacija: podupiranje poduzeća u uvođenju digitalnih rješenja i ubrzavanje modernizacije javnog sektora kako bi se smanjilo administrativno opterećenje
  • obveze u pogledu efikasnijeg označivanja, odobravanja i izvješćivanja: utvrđivanje uskih grla koja su posljedica neusklađenosti među državama članicama, nastojanje da se pojednostave procedure kako bi se olakšala ulaganja u buduću infrastrukturu i inovacije te pronalaženje prave ravnoteže između napora koje treba uložiti u izvješćivanje i ocjene uspješnosti zakonodavstva EU-a kako bi se pomoglo malim i srednjim poduzećima.
  • pojednostavnjivanje propisa EU-a: osiguravanje da su propisi EU-a predvidivi i jednoznačni i da nema preklapanja u različitim područjima.

Iznesite svoje mišljenje: može jednostavnije!

Svi građani i dionici pozvani su da pridonose radu platforme putem portala Iznesite svoje mišljenje: može jednostavnije! Ideje za pojednostavnjivanje i smanjenje opterećenja koje budu zaprimljene do 30. travnja 2021., a odnose se na 15 odabranih tema, bit će razmotrene u okviru rada na izradi mišljenjâ za 2021. Ostali prijedlozi bit će uzeti u obzir pri izradi programa rada za 2022.

Kontekst

U okviru svojeg Programa za primjerenost i učinkovitost propisa (REFIT) Komisija ima obvezu pojednostaviti postojeće pravo EU-a i smanjiti nepotrebne troškove.

Nova platforma Fit for Future prikuplja praktično stručno znanje u raznim područjima politike iz nacionalnih, regionalnih i lokalnih tijela, Odbora regija i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te od dionika. Njezina mišljenja izravno će se upotrijebiti za tekući rad Komisije na pojednostavnjivanju postojećih propisa EU-a, smanjivanju nepotrebnih opterećenja i osiguravanju da politike Unije budu okrenute budućnosti i svrsishodne za odgovor na nove izazove.

Više informacija

Platforma Fit for Future

Iznesite svoje mišljenje: može jednostavnije!

Priopćenje za medije o pokretanju platforme Fit for Future

Program rada Europske komisije za 2021.

Pojedinosti

Datum objave
5. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj