Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. prosinca 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

Plan ulaganje za Europu – kako može poduprijeti ulagačke prilike u energetskom sektoru i koji su potencijali prekograničnih projekata?

Izazovi i prilike u EU energetskom sektoru - Europska komisija je 30. studenoga predstavila paket mjera za održavanje konkurentnosti Europske unije uslijed promjena na svjetskim energetskim tržištima zbog prelaska na čistu energiju.

povjerenik Neven Mimica

Komisija želi da Europska unija (EU) bude predvodnik tog prelaska, a ne da mu se tek prilagodi. Uz istovremenu modernizaciju gospodarstva EU-a i osiguravanje radnih mjesta i rasta za sve europske građane, EU se obvezao na smanjenje emisija CO2 za najmanje 40 % do 2030.

Tri su glavna cilja prijedloga: energetska učinkovitost na prvome mjestu, preuzimanje globalnog vodstva u korištenju energijom iz obnovljivih izvora i pružanje poštenih uvjeta potrošačima.

EU je trenutno najveći uvoznik energije u svijetu, uveze 53 % cjelokupne energije koju potroši uz godišnji trošak od oko 400 milijardi eura. Mnoge države članice EU-a uvelike ovise o ograničenom broju dobavljača, posebno u vezi s opskrbom plinom. To ih čini osjetljivima na poremećaje u opskrbi energijom.

Osim toga, sve starija energetska infrastruktura u Europi, slabo integrirana energetska tržišta, posebno prekogranična i nekoordinirane nacionalne energetske politike često znače da potrošači i poduzeća EU-a nemaju koristi od proširenog izbora ili od nižih cijena energije.

Poboljšanje međusobne povezanosti energetskih mreža između država članica i osuvremenjivanje infrastrukture pomoglo bi u smanjenju poremećaja i energetske ovisnosti na najmanju moguću razinu. Uz to, dovršetak unutarnjeg energetskog tržišta omogućio bi jednostavniji pristup prekograničnim energetskim tržištima. To bi ujedno dovelo do pristupačnijih cijena energije i poboljšalo konkurentnost cijena energije za građane i poduzeća.

Efikasno upravljanje potrošnjom energije kao i čista energija su sektori rasta budućnosti i prilika za pametne ulagače te ih Plan ulaganje za Europu može pratiti u njihovim ambicijama.

U ponedjeljak 5. prosinca održana je konferencija „Plan ulaganje za Europu: mogućnosti za prekogranično ulaganje u energetski sektor“ koju je otvorio voditelj Predstavništva Europske komisije, Branko Baričević: " Energetika i Energetska unija su jedan od 10 političkih prioriteta nove Komisije. Za postizanje ciljeva Energetske unije potrebna je temeljita transformacija energetskog sustava u Europi, pametna rješenja i pametne investicije koje potiču inovacije. Europski fond za strateška ulaganja, EU fondovi ili povezane kombinacije mogu uvelike poduprijeti takve pametne investicije. Plan ulaganja je do sada mobilizirao 153 mlrd eura, od čega 22% za energetiku," izjavio je.

Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnji i razvoj Neven Mimica u svom izlaganju predstavio je nove odredbe Plana: "Novim odredbama produljilo bi se trajanje Europskog fonda za strateška ulaganja do 2020. čime će se generirati oko pola trilijuna eura (500 milijardi eura) novih ulaganja u gospodarstvo EU". Dodao je kako je u okviru Plana za ulaganja HBOR s EIB-om nedavno potpisao ugovor u iznosu od 50 milijuna eura kojim EIB HBOR-u pruža potporu putem garancija za financiranje projekata srednje kapitaliziranih društava i drugih prioriteta u Hrvatskoj, te je napomenuo kako se tim otvara i mogućnost energetskom sektoru za nova ulaganja, uključujući i prekogranična.

„Hrvatska u potpunosti podržava Plan ulaganja za Europu kao jedan od elemenata kojima se nastoji poboljšati ekonomska situacija u Europskoj uniji. Obzirom na ključna područja ulaganja koje pokriva Europski fond za strateška ulaganja, energetika može imati značajnu ulogu u korištenju ovog tipa financiranja i u Republici Hrvatskoj. Dodana vrijednost svakako je i predloženo olakšano kombiniranje sa drugim izvorima financiranja EU gdje upravo u energetici vidimo posebnu priliku, pogotovo kada je riječ o projektima od regionalnog značaja kakav je primjerice razvoj LNG terminala na otoku Krku“ – rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

Na panel diskusiji pod nazivom "Ulaganje u energetiku s potporom Europskog fonda za strateška ulaganja" predstavnik Europske komisije, Glavne uprave za energetiku Jacek Truszczynski, izjavio je kako "Strategijom energetske unije, koja je na snagu stupila prošle godine, Komisija je obećala sigurnu, održivu i konkurentnu ponudu energije za sve Europljane. Ove godine, Komisija je u veljači, srpnju i studenom predstavila sveobuhvatni paketi mjera kojim se EU priprema za globalnu energetsku tranziciju. Smanjivanjem potražnje za energijom, omogućavanjem potrošačima aktivniju ulogu kao i boljim upravljanjem opskrbom iz vanjskih izvora osnažujemo stabilnost europskog energetskog tržišta". Energetska sigurnost jedna je od okosnica strategije energetske unije i ključni prioritet Junckerove Komisije, dodao je.

"Primjereno povezana europska energetska mreža mogla bi potrošačima uštedjeti do 40 milijardi eura godišnji" napomenuo je Truszczynski. Glavni izvor financiranja energetske infrastrukture čine tržište i tarife koje plaćaju korisnici mreža. Samo će nekoliko infrastrukturnih projekata u Europi za realizaciju trebati bespovratna sredstva iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). To su projekti koji nisu komercijalno isplativi, ali su nužni zbog svojih vanjskih učinaka: sigurnosti opskrbe, solidarnosti ili tehnoloških inovacija.

Mnogim drugim projektima koristile bi druge metode financiranja koje su poticajnije od bespovratnih sredstava odnosno izravnih financijskih potpora. To je slučaj s Europskim fondom za strateška ulaganja (EFSI) koji je sve važniji instrument za dopunu CEF-a čime bi se financirali projekti energetske infrastrukture u Europi. Pomoći će se projektima koji ne mogu dobiti sredstva iz drugih izvora pod razumnim uvjetima, uz prihvaćanje višeg profila rizičnosti.

Na drugoj panel diskusiji pod nazivom "Prekogranični projekti u energetici: Slovenija-Hrvatska" okupljeni su imali priliku saznati iskustva iz postojećih dobrih primjera.

Konferenciju su u Zagrebu organizirali Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Sloveniji. Uz Europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimicu, sudjelovali su i v.d. generalnog direktora Uprave za energetiku, Ministarstva infrastrukture, Republike Slovenije Jože Dimnik, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Ante Čikotić i predstavnici Europske komisije, Europske investicijske banka, Europske banke za obnovu i razvoj, Slovenske banke za razvoj i Hrvatske banka za obnovu i razvoj.

Najnovije informacije o Planu ulaganja za Europu: Tri evaluacije podupiru provedbu i nastavak Plana ulaganja za Europu:

Komisija je 14. rujna objavila svoje izvješće. Europska investicijska banka – kao strateški partner Komisije u Planu ulaganja – predstavila je svoje izvješće 5. listopada. Konačno, globalno revizorsko poduzeće EY objavilo je vanjsku neovisnu evaluaciju 14. studenoga. U sva tri izvješća utvrđeno je da je u okviru EFSI-ja već povećan pristup financiranju te je mobiliziran privatni kapital, a utvrđena su i područja u kojima je moguće poboljšati Plan ulaganja.
Komisija je u svom prijedlogu za produljenje trajanja i jačanje kapaciteta EFSI-ja već uzela u obzir većinu rezultata tri evaluacije.

Kontekst
Od studenoga 2014. Komisija je mobilizirala znatna financijska sredstva EU-a na inovativan način kojim se osigurava najveći mogući učinak javnih sredstava i pokreću privatna ulaganja. Održiva ulaganja, a posebno ulaganja u infrastrukturu i mala i srednja poduzeća, u središtu su političkog djelovanja Komisije, posebno putem učinkovitijeg korištenja ograničenih proračunskih sredstava EU-a i mjera za poboljšanje općeg poslovnog okruženja.
Plan ulaganja za Europu sastoji se od triju stupova.

  • Prvi stup čini Europski fond za strateška ulaganja, iz kojeg se osigurava jamstvo EU-a za mobilizaciju privatnih ulaganja.
  • Drugi stup čine Europski savjetodavni centar za ulaganja i Europski portal projekata ulaganja, koji osiguravaju tehničku pomoć i veću vidljivost prilika za ulaganje, a time pridonose da projekti ulaganja dopru do sektora realnog gospodarstva.
  • Treći stup sastoji se od uklanjanja regulatornih prepreka ulaganjima na nacionalnoj razini i razini EU-a.

Osobe za kontakt s medijima:
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj:
Rima Joujou-Deljkić, voditeljica Odjela za odnose s medijima, +385 1 4681 300,
E-mail: rima [dot] joujouatec [dot] europa [dot] eu (rima[dot]joujou[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Predstavništvo Europske komisije u Sloveniji
Maja Pavlović, voditeljica Odjela za odnose s medijima
Tel. + +386 1 252 88 13
E-mail: maja [dot] pavlovicatec [dot] europa [dot] eu (maja[dot]pavlovic[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Dodatne informacije:

Pojedinosti

Datum objave
5. prosinca 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj