Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Paket za proširenje za 2016.

Europska komisija danas je donijela svoj godišnji paket za proširenje. U njemu se ocjenjuje provedba ključnih političkih i gospodarskih reformi u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj te se navodi što je potrebno učiniti kako bi se odgovorilo na...

european-flag-on-metal-scafolding.jpg

Prilikom predstavljanja paketa za proširenje, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je: „Mogućnost članstva u EU-u i dalje pokreće preobrazbu i učvršćuje stabilnost u zemljama jugoistočne Europe, a pouzdan proces proširenja nezamjenjiv je alat za jačanje tih zemalja te za pružanje pomoći tim zemljama u provedbi političkih i gospodarskih reformi.Danas ponovno ističemo trajnu potporu EU-a tim nastojanjima i pozivamo vlade zemalja proširenja da prihvate potrebne reforme te da ih aktivnije i ozbiljnije učine svojim političkim programom, ne zato što to traži EU, već stoga što je to u interesu njihovih građana i cijele Europe.”

Povjerenik Hahn dodao je da se ovogodišnje izvješće o Turskoj donosi u vrlo važnom trenutku za Tursku i za odnose EU-a i Turske: „Ozbiljno smo zabrinuti zbog slabljenja vladavine prava i demokracije do kojeg dolazi nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. U interesu je same Turske da se hitno prestane udaljavati od EU-a.”

Politika proširenja i dalje daje dobre rezultate, a reforme napreduju u većini zemalja, iako ne svugdje jednakom brzinom. Stoga je neophodna trajna predanost načelu prema kojem se prvo rješavaju temeljna pitanja. Komisija će svoja nastojanja i dalje usmjeravati na vladavinu prava, uključujući sigurnost, temeljna prava, demokratske institucije i reformu javne uprave, kao i na gospodarski razvoj i konkurentnost. Ključna je i općenito snažnija uloga civilnog društva i dionika.

KONTEKST

Proces proširenja

Trenutačnim planom proširenja obuhvaćene su zemlje zapadnog Balkana i Turska. Pristupni pregovori otvoreni su sa zemljama kandidatkinjama Turskom (2005.), Crnom Gorom (2012.) i Srbijom (2014.), ali još nisu otvoreni s bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom (koja ima status zemlje kandidatkinje od 2005.) ni s Albanijom (status kandidatkinje stečen 2014.). Bosna i Hercegovina te Kosovo potencijalne su zemlje kandidatkinje.

Pojedinosti

Datum objave
9. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj