Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. srpnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Paket o digitalnim uslugama: Komisija pozdravlja donošenje novih pravila Unije za digitalne usluge u Europskom parlamentu

Nakon donošenja paketa o digitalnim uslugama u prvom čitanju u Europskom parlamentu, oba teksta sad treba službeno donijeti Vijeće Europske unije.

Paket o digitalnim uslugama: Komisija pozdravlja donošenje novih pravila Unije za digitalne usluge u Europskom parlamentu

Komisija pozdravlja donošenje Akta o digitalnim uslugama i Akta o digitalnim tržištima, koje je predložila u prosincu 2020., u Europskom parlamentu

Paket o digitalnim uslugama donosi sveobuhvatna pravila za internetske platforme o kojima svi ovisimo u svakodnevnom životu. Ta nova pravila primjenjivat će se u cijeloj Uniji i stvorit će sigurniji i otvoreniji digitalni prostor u kojem se poštuju temeljna prava.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Europski parlament prvi je na svijetu donio snažan i ambiciozan regulatorni okvir za internetske platforme. Akt o digitalnim uslugama omogućuje zaštitu prava korisnika na internetu, a Akt o digitalnim tržištima stvara poštena i otvorena internetska tržišta. Primjerice, nezakoniti govor mržnje može se suzbijati i na internetu, a proizvodi koji su kupljeni na internetu moraju biti sigurni. Velike platforme morat će se suzdržati od promicanja vlastitih interesa, dijeliti svoje podatke s drugim poduzećima i omogućiti više trgovina za aplikacije. Velike platforme imaju i veliku odgovornost jer postoje stvari koje moraju i stvari koje ne smiju raditi.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je: Prije deset godina zapuhao je novi vjetar za banke koje su bile „prevelike da bi pale”. Danas je pak, zahvaljujući Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima, zapuhao novi vjetar za platforme koje su „prevelike da bi marile”. Napokon stvaramo jedinstveno digitalno tržište, najvažnije u „slobodnom svijetu”. U cijeloj Uniji vrijedit će jednaka, predvidljiva pravila za svih 450 milijuna građana pa će digitalni prostor biti pravedniji i sigurniji za sve.

Donošenju paketa o digitalnim uslugama u prvom čitanju u Europskom parlamentu prethodio je politički dogovor suzakonodavca o Aktu o digitalnim tržištima 24. ožujka i o Aktu o digitalnim uslugama 23. travnja. Kad je riječ o najvećim internetskim platformama koje posluju u Uniji, pravila će provoditi Komisija. Poduzima sve potrebne korake kako bi bila spremna preuzeti tu ulogu nakon što pravila stupe na snagu.

Sljedeći koraci

Nakon donošenja paketa o digitalnim uslugama u prvom čitanju u Europskom parlamentu, oba teksta sad treba službeno donijeti Vijeće Europske unije. Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima bit će objavljeni u Službenom listu nakon potpisivanja. Oba akta stupit će na snagu dvadesetog dana od objave u Službenom listu, odnosno u jesen ove godine.

Kontekst

Komisija je 15. prosinca 2020. iznijela prijedloge Akta o digitalnim uslugama i Akta o digitalnim tržištima. Europski parlament i Vijeće 24. ožujka 2022. postigli su politički dogovor o Aktu o digitalnim tržištima, a 23. travnja o Aktu o digitalnim uslugama. Ažurirane stranice s pitanjima i odgovorima dostupne su i za Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima.

Dodatne informacije

Akt o digitalnim uslugama: Pitanja i odgovori (ažurirano)

Akt o digitalnim tržištima: Pitanja i odgovori (ažurirano)

Informativna stranica o Aktu o digitalnim uslugama

Informativna stranica o Aktu o digitalnim tržištima

Pojedinosti

Datum objave
5. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj