Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Otvorene prijave za mlade rođene 2005. za besplatno sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU

Sudionici će moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa, pokrenutu u siječnju 2023. Cilj je inspirirati mlade pri odabiru odredišta te podići svijest o važnosti stvaranja održive Europske unije.

Putovanje

Komisija danas objavila jesenski poziv DiscoverEU zahvaljujući kojem će 36 000 mladih dobiti besplatne putne propusnice za istraživanje Europe.

Prijave su otvorene  danas u 12 sati i zatvaraju se u srijedu, 18. listopada u 12 sati. Kako bi osvojili putne propusnice, mladi se mogu prijaviti na Europskom portalu za mlade, odgovoriti na pet pitanja iz kviza i jedno dodatno pitanje. Uspješni kandidati rođeni između 1. siječnja 2005. i 31. prosinca 2005. moći će putovati Europom najviše 30 dana tijekom razdoblja od 1. ožujka 2024. do 31. svibnja 2025. Poziv je otvoren za podnositelje prijava iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+ iz Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

 

Sudionici će moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa, pokrenutu u siječnju 2023. Cilj je inspirirati mlade pri odabiru odredišta te podići svijest o važnosti stvaranja održive Europske unije. Sudionici će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tijekom Europske godine mladih, kao što je Kulturna ruta Discover EU koja promiče arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn. Putnici u okviru inicijative DiscoverEU mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta na popisu svjetske baštine UNESCO-a ili nositelje oznake europske baštine. Od 2018. mladima je podijeljeno 248 000 putnih propusnica.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
4. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj