Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. ožujka 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Osnaživanje žena važno je za budućnost Europe.

Komisija obilježava Međunarodni dan žena objavom izvješća za 2018. o ravnopravnosti muškaraca i žena te predstavlja izvješće o ženama u tehnološkom sektoru. Pred nama je još puno posla.

Međunarodni dan žena 2018.

Komisija je poduzela mjere za pokretanje promjena. Iznijela je prijedlog o ravnoteži između poslovnog i privatnog života za zaposlene obitelji, akcijski plan za smanjenje razlike u plaćama između spolova te je pozvala na okončanje nasilja nad ženama u okviru aktivnosti financiranja i podizanja svijesti.

Izvješće o rodnoj ravnopravnosti za 2018. pokazuje da je napredak usporen u određenim područjima: žene i dalje preuzimaju većinu odgovornosti za skrb u obitelji, razlika u plaćama između spolova već godinama stoji na 16 %, dok je nasilje nad ženama i dalje problem.

Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Komisije, danas je izjavio: „Pitanje rodne ravnopravnosti visoko je na dnevnom redu, no napredak na terenu i dalje je usporen. Potrebno je osvještenost i namjere pretvoriti u djela kako bismo zaista poboljšali položaj žena. To podrazumijeva donošenje novog zakonodavstva o ravnoteži privatnog i poslovnog života koje je Komisija predložila, pristupanje Istanbulskoj konvenciji i provedbu već usuglašenih politika za okončanje razlike u plaćama između spolova i nasilja nad ženama.”

Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, dodala je: „Rodna ravnopravnost ne odnosi se samo na žene. Ona obuhvaća i naša društva, gospodarstva i demografiju. Želimo se pobrinuti da žene pred zakonom imaju isti položaj kao muškarci. Također ćemo nastaviti rad na osnaživanju žena kako bi mogle donositi vlastite odluke o karijeri i obitelji.”

Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavila je: „Pred Europom je digitalna budućnost i na nama je da je učinimo uključivom. Žene i djevojčice ne smiju biti izostavljene iz digitalne transformacije našeg gospodarstva i društva. Naš program „Žene u digitalnom dobu” bit će posvećen pružanju mogućnosti, osnaživanju, poticanju i motiviranju žena i djevojčica kako bi se uklonile rodne razlike u digitalnom svijetu.”

Izvješće pokazuje da se žene i dalje suočavaju s izazovima u raznim područjima:

  • Iako su Europljanke obrazovanije od muškaraca (44 % žena u dobi od 30 do 34 godine u usporedbi s 34 % muškaraca diplomiralo je 2016.), i dalje su u velikoj mjeri nedovoljno zastupljene na rukovodećim položajima u poduzećima te i dalje u prosjeku zarađuju 16 % manje od muškaraca u cijelom EU-u.
  • Žene su nedovoljno zastupljene i u politici. U šest država članica (Grčka, Hrvatska, Cipar, Latvija, Mađarska i Malta) žene čine manje od 20 % parlamentarnih zastupnika.
  • Rodne razlike u zapošljavanju stagnirale su u posljednjih nekoliko godina na oko 11 postotnih bodova. Nisu uočeni veći pomaci u pribilžavanju država članica s lošijim rezultatima uspješnijim državama članicama.
  • U prosjeku 44 % Europljana smatra da žene trebaju brinuti o domu i obitelji. U trećini država članica EU-a to mišljenje dijeli čak 70 % Europljana.
  • Nasilje je i dalje previše prisutno: Svaka treća žena u Europi iskusila je fizičko i/ili seksualno nasilje nakon svoje petnaeste godine života. Čak 55 % žena u EU-u bilo je izloženo seksualnom uznemiravanju.

Osnaživanje žena u digitalnom dobu

Do 2020. u tehnološkom sektoru otvorit će se 500 000 novih radnih mjesta. Nažalost, Europljanke bi mogle propustiti te prilike, a s njima i europsko gospodarstvo. Sudjelovanje žena u sektoru IKT-a i digitalnom sektoru nije se znatno povećalo tijekom proteklih godina. Komisija je danas objavila dodatnu studiju o ženama u digitalnom dobu, koja pokazuje da bi veće sudjelovanje žena u digitalnom sektoru moglo godišnje povećati BDP EU-a za 16 milijardi EUR. Međutim, samo 24,9 % visokoobrazovanih žena posjeduje diplomu iz područja povezanih s tehnologijom. Kada je riječ o poduzetništvu u tehnološkom sketoru, novoosnovana poduzeća u vlasništvu žena imaju veću vjerojatnost za uspjeh, ali samo 14,8 % osnivača takvih poduzeća čine žene, navodi se u studiji.

U cilju povećanja sudjelovanja žena u digitalnom sektoru povjerenica Gabriel danas je iznijela planove prema kojima bi se promicali uzori u sektoru IT-a, dovodili u pitanje stereotipovi, promicale digitalne vještine i obrazovanje te zagovarao veći broj žena poduzetnica. Inicijativa za žene u digitalnom sektoru provodit će se tijekom 2018. i 2019.

Kontekst

Ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrijednost Europske unije koja je od početka ugrađena u Ugovore, primjerice Ugovor iz Rima sadržava odredbu o jednakosti plaća.

Rad Komisije na politici rodne ravnopravnosti temelji se na dokumentu „Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova 2016. – 2019.”, u kojem se navodi pet prioritetnih područja:

  • povećanje sudjelovanja žena na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost žena i muškaraca
  • smanjenje razlike u plaćama, zaradi i mirovinama između spolova i time borba protiv siromaštva među ženama
  • promicanje ravnopravnosti žena i muškaraca u donošenju odluka
  • borba protiv rodno uvjetovanog nasilja te zaštita i podupiranje žrtava te
  • promicanje rodne ravnopravnosti i prava žena diljem svijeta.

Pojedinosti

Datum objave
8. ožujka 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj