Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak12. travnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Održivo financiranje: Komisija se savjetuje o dodatnim kriterijima za definiranje održivih djelatnosti i boljoj upotrebljivosti taksonomije EU-a

Pozivamo dionike na povratne informacije u okviru Delegiranog akta o okolišnim ciljevima i izmjenama Delegiranog akta o klimatski održivim djelatnostima i Delegiranog akta o objavljivanju informacija.

Održivo financiranje: Komisija se savjetuje o dodatnim kriterijima za definiranje održivih djelatnosti i boljoj upotrebljivosti taksonomije EU-a

Komisija je pokrenula savjetovanje u trajanju od četiri tjedna, do 3. svibnja 2023., o novom skupu kriterija za taksonomiju EU-a za ekonomske djelatnosti koje znatno doprinose sljedećim okolišnim ciljevima: održiva uporaba i zaštita vodnih i morskih resursa, prelazak na kružno gospodarstvo, sprečavanje i kontrola onečišćenja te zaštita i obnova bioraznolikosti i ekosustava.

Komisija se savjetuje i o predloženim izmjenama Delegiranog akta o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, koje obuhvaćaju ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu tim promjenama, te o Delegiranom aktu o objavljivanju informacija o taksonomiji. Kriteriji se temelje na preporukama Platforme za održivo financiranje objavljenima u ožujku i studenome 2022.

Povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness izjavila je: Uredba o taksonomiji EU-a važan je zakonodavni akt kojim se usmjeravaju sredstva u projekte usklađene s europskim zelenim planom. Sudjelovanjem u ovom pozivu na povratne informacije možete izraziti svoje mišljenje o razvoju okvira.

Komisija će prije finalizacije i donošenja delegiranih akata razmotriti primljene informacije. Pozivamo dionike da povratne informacije usmjere na aktivnosti i kriterije tehničke provjere koji su predstavljeni u okviru Delegiranog akta o okolišnim ciljevima i izmjenama Delegiranog akta o klimatski održivim djelatnostima i Delegiranog akta o objavljivanju informacija. Zasebno, kako bi se odgovorilo na prijedloge i pitanja o tome koje bi se nove djelatnosti mogle uključiti u taksonomiju EU-a ili o mogućim izmjenama kriterija za tehničku provjeru postojećih djelatnosti, uspostavit će se mehanizam za podnošenje zahtjeva dionika. Stoga takvi prijedlozi nisu obuhvaćeni ovim pozivom na povratne informacije.

Naposljetku, kako bi se korisnicima pomoglo da na jednostavan način bolje razumiju taksonomiju EU-a, Komisija je ažurirala postojeće internetske stranice kompasa za taksonomiju EU-a, koje su sada dio nove internetske stranice pod nazivom Navigator taksonomije EU-a. Na internetskim stranicama nalazi se niz alata kojima se olakšava provedba i podupiru poduzeća u ispunjavanju obveza izvješćivanja.

Pojedinosti

Datum objave
12. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj