Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Od polja do stola: Komisija poduzima mjere za dodatno smanjenje opasnih pesticida

Budući da EU predano radi na održivim prehrambenim sustavima i zaštiti građana od štetnih tvari, Europska komisija danas je odlučila povući Mancozeb s tržišta EU-a.

Od polja do stola: Komisija poduzima mjere za dodatno smanjenje opasnih pesticida

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Zaštita građana i okoliša od opasnih kemikalija prioritet je Europske komisije. Smanjenje ovisnosti o kemijskim pesticidima ključni je dio strategije „od polja do stola” koju smo predstavili prošlog proljeća. Upotreba pesticida koji su štetni za naše zdravlje u EU-u je neprihvatljiva. Države članice sad bi trebale hitno povući sva odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadržavaju Mancozeb.

Mancozeb je aktivna tvar koja se koristi u mnogim pesticidima u EU-u. Prijedlog su u listopadu poduprle države članice u okviru Stalnog odbora za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje. Nastavlja se na znanstvene procjene EFSA-e (Europska agencija za sigurnost hrane) koja je potvrdila njegovu opasnost za zdravlje, posebice toksični utjecaj na razmnožavanje i zaštitu okoliša.

Mancozeb ima svojstva endokrine disrupcije za ljude i životinje. Države članice morat će do lipnja 2021. povući odobrenja za sva sredstva za zaštitu bilja koja sadržavaju Mancozeb.

Pojedinosti

Datum objave
14. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj