Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Obnovljeni multilateralizam primjeren za 21. stoljeće: Program EU-a

Komisija i visoki predstavnik danas su predložili novu strategiju za jačanje doprinosa EU-a multilateralizmu utemeljenom na pravilima. U zajedničkoj komunikaciji navode se EU-ove ambicije i očekivanja od multilateralnog sustava. U današnjem...

Obnovljeni multilateralizam primjeren za 21. stoljeće: Program EU-a

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik za snažniju Europu u svijetu Josep Borrell rekao je: Multilateralizam je važan jer donosi rezultate. Međutim, ne zaboravimo da načelo multilateralizma ne možemo provoditi sami. Danas, u doba širenja skepticizma, moramo pokazati da je multilateralni sustav važan i koristan. Izgradit ćemo jača, raznolikija i uključivija partnerstva kako bismo predvodili njegovu modernizaciju i oblikovali globalne odgovore na izazove 21. stoljeća. Neki od njih ugrožavaju i sam opstanak čovječanstva.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: EU je uvijek bio i nastavit će biti najveći saveznik multilateralizma i relevantnih institucija. Međutim, zbog sve složenijega globalnog okruženja moramo biti ujedinjeniji, dosljedniji, usmjereniji i bolje iskoristiti prednosti Tima Europa. U novoj strategiji iznosimo svoju ambiciju za uključiv multilateralizam, snažnu predanost njegovoj obnovi i konkretne mjere koje ćemo poduzeti.

Utvrđivanje i obrana prioriteta i vrijednosti EU-a u multilateralnom sustavu

Izazovi 21. stoljeća zahtijevaju multilateralnije upravljanje i međunarodnu suradnju utemeljenu na pravilima. EU je utvrdio jasne strateške prioritete u pogledu pitanja koja pojedinačne zemlje ne mogu rješavati same, kao što u mir i sigurnost, ljudska prava i vladavina prava, održivi razvoj, javno zdravlje i klima. Vrijeme je da se ti prioriteti ostvare strateški i na mutilateralnoj razini kako bismo živjeli u sigurnijem svijetu te osigurali održiv i uključiv globalni oporavak.

EU mora biti snažniji vođa i zajedničkim snagama postići rezultate koji će koristiti svima. U tu će svrhu promicati učinkovitije mehanizme koordinacije za zajedničke prioritete i bolje iskoristiti svoju zajedničku snagu i prednosti Tima Europa. Njegove demokratske i jedinstvene regulatorne prednosti mogu pomoći u izgradnji boljeg svijeta, a njegove sigurnosne i obrambene strukture pridonijeti održavanju i izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti u svijetu.

Modernizacija multilateralnog sustava

Kako bi globalni multilateralni sustav bio primjeren za rješavanje aktualnih pitanja, EU će nastaviti podupirati reforme glavnog tajnika UN-a. Promicat će modernizaciju ključnih institucija kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska trgovinska organizacija te predvoditi uvođenje novih globalnih normi i uspostavu platformi za suradnju u područjima kao što su oporezivanje, digitalna sfera i umjetna inteligencija.

Partnerstvo za snažniju Europu

Za promjenu multilateralnog okruženja potrebna su nam nova partnerstva. Stoga će EU sklapati nove saveze s trećim zemljama te jačati suradnju s multilateralnim i regionalnim organizacijama, ali i drugim dionicima, posebno onima s kojima dijeli demokratske vrijednosti, dok će s ostalima nastojati pronaći zajednički jezik. Nastojat će uključiti partnerske zemlje u multilateralni sustav i osigurati sustavno praćenje ispunjavanja bilateralnih obveza radi promicanja multilateralnih ciljeva. EU želi izgraditi uključiviji multilateralizam. Stoga stavlja naglasak na suradnju s civilnim društvom, ali i s privatnim sektorom te socijalnim i drugim dionicima.

Sljedeći koraci

Komisija i visoki predstavnik pozivaju Europski parlament i Vijeće da podrže taj pristup i surađuju na tim prioritetima.

Kontekst

Kako bi uspješno odgovorila na globalne krize, prijetnje i izazove, međunarodnoj zajednici potreban je učinkovit multilateralni sustav utemeljen na univerzalnim pravilima i vrijednostima. Ujedinjeni narodi i dalje su okosnica multilateralnog sustava. EU i njegove države članice najviše financijski pridonose sustavu UN-a, institucijama sustava Bretton Woods i brojnim drugim međunarodnim forumima. Osiguravaju gotovo četvrtinu svih financijskih doprinosa UN-ovim fondovima i programima, a države članice EU-a čine i gotovo četvrtinu redovitog proračuna UN-a. U Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci države članice EU-a imaju više od četvrtine glasačkih prava, a EU i države članice uplaćuju oko trećinu financijskih doprinosa.

EU blisko surađuje s drugim međunarodnim organizacijama i subjektima i aktivan je u njima, kao što su Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj, Svjetska trgovinska organizacija, Vijeće Europe, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju i Organizacija sjevernoatlantskog ugovora.

Usto nastoji bliže surađivati s drugim regionalnim i multinacionalnim skupinama kao što su Afrička unija, Organizacija afričkih, karipskih i pacifičkih država, Udruženje država jugoistočne Azije i Zajednica latinoameričkih i karipskih država radi svladavanja zajedničkih izazova i međunarodne suradnje.

Više informacija

Zajednička komunikacija

Informativni članak o multilateralizmu

EU i UN: Globalni partneri

Pojedinosti

Datum objave
17. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj