Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. lipnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Objavljena analiza budućih trendova u ponudi i potražnji vještina (2018.)

Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop) objavio je analizu predviđenih potrebnih vještina za 2018. godinu u kojoj se navode budući trendovi u potrebnim vještinama na tržištu rada diljem Europe za razdoblje do 2030. godine.

eu_flag_0.jpg

Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop) objavio je analizu predviđenih potrebnih vještina za 2018. godinu u kojoj se navode budući trendovi u potrebnim vještinama na tržištu rada diljem Europe za razdoblje do 2030. godine.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Cedefopov rad na predviđanju potrebnih vještina važan je doprinos politikama zapošljavanja i vještina, uključujući provedbu Programa vještina za Europu i Europskog stupa socijalnih prava. U Stupu se naglašava pravo osobe na održavanje i stjecanje vještina koje joj omogućuju potpuno sudjelovanje u društvu i uspješno nošenje s promjenama na tržištu rada. Poznavanje budućih trendova u ponudi i potražnji vještina neophodno je za osmišljavanje današnjih politika rasta, zapošljavanja i obrazovanja.

U analizi predviđenih potrebnih vještina za 2018. iznosi se da će za četiri od pet novih radnih mjesta biti potrebna visoka razina vještina. Predviđa se i brz rast zanimanja za koja je potrebna visoka razina vještina te određen rast potražnje u nekim niže kvalificiranim zanimanjima (npr. prodaja, zaštita, čišćenje, dostava hrane i skrb za nemoćne).

S druge strane, predviđa se vrlo spor rast broja radnih mjesta u zanimanjima srednje razine vještina (kvalificirani fizički radnici, službenici) ili čak njegovo postupno smanjivanje. Istodobno, zbog potrebe za zamjenom postojeće radne snage (npr. zbog umirovljenja) otvorit će se brojna radna mjesta, uz ostalo i u zanimanjima za kojima potražnja inače opada (npr. metalurški radnici, rukovatelji strojevima, radnici u poljoprivredi).

Kada je riječ o potražnji, moguće je da će ponuda visokokvalificiranih radnika biti veća od potražnje, zbog čega bi neki visokokvalificirani radnici mogli završiti na radnim mjestima za koja su prekomjerno kvalificirani. Predstavljanje rezultata analize održat će se danas u Residence Palaceu u Bruxellesu.

Pojedinosti

Datum objave
8. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj