Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. svibnja 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

Obilježen Dan Europe 2015.

Središnja proslava povodom obilježavanja Dana Europe u organizaciji Predstavništva Europske komisije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda za informiranje Europskog parlamenta održana je na Europskom trgu u Zagrebu u subotu, 9. svibnja...

europe-day-2015.jpg

Cjelodnevno događanje, pod nazivom "Okusi i zvuci Europe", započelo je u 10 sati obraćanjem voditelja Predstavništva, gospodina Branka Baričevića, voditeljice Ureda za informiranje Europskog parlamenta, gospođe Violete Simeonove Staničić te prve potpredsjednica Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, gospođe Vesna Pusić.

Naglašeno je kako je Dan Europe prilika da se podsjetimo dalekosežnosti vizije Roberta Schumanaiznesene 9. svibnja 1950. o stvaranju nove političke suradnje u Europi koja će onemogućiti ponavljanje ratova među europskim zemljama. „Schumanova deklaracija", nastala samo pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, utrla je put stvaranju današnje Europske unije čija je najmlađa članica i Republika Hrvatska“, naglasio je gospodin Baričević.

Na štandovima su se gastronomski i kulturno predstavile sljedeće zemlje članice EU-a: Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Francuska, Italija, Litva, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Finska, Švedska, Španjolska, Portugal i Hrvatska.

U info-pagodama su Predstavništvo Europske komisije, Ured za informiranje Europskog parlamenta te ministarstva, agencije i vladini uredi iz Republike Hrvatske predstavili svoje aktivnosti i rad povezan s institucijama EU-a. Unutar pagoda se održao i "Eurokviz" te susreti zastupnika u Europskom parlamentu gospođe Ivane Maletić, gospode Andreja Plenkovića, Tonina Picule i Davora Škrleca s građanima.

Pogledajte fotogalerije1 i 2

Tijekom dana na pozornici su nastupili zbor međunarodne škole Eurocampus, klapa Bošket te kulturna društva manjinskih zajednica Mađarske, Bugarske, Grčke, Litve, Slovačke i Finske. Dodijeljene su i nagrade sretnim dobitnicima fotografskog natječaja "Proljeće kroz objektiv".

U večernjim satima proslava je završila u opuštenom ugođaju uz koncert Jacquesa Houdeka u kojem su posebno uživali najmlađi posjetitelji.

Tijekom Europskog tjedna 2015. održana su i brojna druga zanimljiva događanja:

4. svibnjaFoto gradski safari: nagradni natječaj koji se sastojao od potrage za lokacijama i sakupljanja fotografija zastava svih 28 članica Europske unije od kojih je svaka zastava pojedinačno bila otisnuta na majici promotora, raspoređenih na 18 lokacija na području grada Zagreba. Potraga je počela na Europskom trgu, gdje je objavljena zagonetka čije rješenje je otkrilo prvu od 18 lokacija. Tri najbrža sudionika osvojili su redom sljedeće nagrade: sklopivi bicikl, sat za trčanje i tablet.

5. i 6. svibnja - Model European Union (MEU): simulacija donošenja političkih odluka na europskoj razini koja se, kao projekt HERMES-a, održava jednom godišnje u glavnom gradu Republike Hrvatske, Zagrebu. Projekt je koncipiran je kao specifična radionica za studente - interaktivan i inovativan neformalan edukacijski program specifične metodologije koja studentima omogućava stjecanje boljeg razumijevanja načina funkcioniranja institucija EU.

Ove godine se svečano otvorenje održalo u Kući Europe, s početkom u 12h. Sve do 19h trajale su radionice i debate a sljedećeg dana su se simulacije mogle uživo pratiti putem prijenosa uživo.

6. svibnja - održana je tribina „Erasmus individualne mobilnosti“ na Pravnom fakultetu u Osijeku u organizaciji Europskog dokumentacijskog centra koji djeluje pri knjižnici Pravnog fakulteta u Osijeku u sklopu proslave Dana Europe. Prilikom održavanja tribine potpisan je i sporazum o suradnji između Informacijskog centra Europe Direct Osijek koji djeluje pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje i Pravnog fakulteta u Osijeku. Studenti i nastavno i nenastavno osoblje Pravnog fakulteta imali su prilike saznati više o iskustvima studenata i nastavnika prilikom sudjelovanja u programima razmjene u sklopu programa Erasmus na drugim visokim učilištima u europskim zemljama.

Istog dana na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u sklopu proslave Europskog tjedna EFOS-a „Tvoja mogućnost za budućnost“ otvoren je EU kutak, te je potpisan sporazum o suradnji Informacijskog centra Europe Direct Osijek koji djeluje pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje i Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Studentima osječkog fakulteta tako će u budućnosti postati dostupne službene publikacije institucija Europske unije koje će im ustupiti Informacijski centar Europe Direct Osijek.

Istog dana održan je i okrugli stol „Unija predrasuda“ na kojem su sudionici (Branko Baričević; Mario Vinković; Stjepan Ribić; Tunjica Petrašević; Anita Frajman Ivković; Marko Vidakušić i Anita Đordić) raspravljali i komentirali niz predrasuda koje su pojavljuju vezano uz funkcioniranje Europske unije i njenih institucija. Među komentiranim predrasudama našle su se i: „U institucijama EU-a rade birokrati koji nisu zainteresirani za dobrobit građana“; „Gotovo je nemoguće zaposliti se kao pripravnik u institucijama EU-a“; „Osječko-baranjska županija nedovoljno iskorištava fondove EU-a“.

7. svibnja - Healthy P.I.C.N.I.C.: dvogodišnji multilateralni Comenius projekt kojeg je provodila OŠ Ivan Gundulić iz Zagreba s partnerskim školama iz Europe (Austrija, Slovenija, Italija, Portugal, Francuska i Estonija).

HEALTHY – podrazumijeva zdravi stil života, zdravu hranu, rekreaciju, igre , dobre međusobne odnose i razvijanje samopouzdanja i solidarnosti kod učenika

PICNIC –značenje pojedinih riječi u nazivu podrazumijeva razvoj socijalnih i interkulturalnih kompetencija kod učenika i učitelja, poticanje učenja i korištenja stranih jezika i informatike, e dobre međuljudske odnose u školi.

OŠ Ivan Gundulić predstavila je brojne rezultate projekta i zanimljivi zabavni program za najmlađe kao i prezentirala partnerske zemlje na projektu kroz zanimljiv kulturni program, kratke projekcije vlastitih filmova igrokaze i kulinarstvo.

Posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu učeničkih radova kao što su slikovnice, rječnik, zajednička kuharica tradicionalnih zdravih recepata, razna istraživanja o kulturi i tradiciji partnerskih zemalja te izložbu poklona i suvenira koje su škole razmijenile na putovanjima.

7. svibnja - voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, g. Branko Baričević susreo se s mladima Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta u Puli. Centar za europska istraživanja navedenog fakulteta po prvi puta organizirao je proslavu Europskog tjedna na fakultetu.

8. svibnja - "Uključenost mladih u razvoj Europe": konferencija koju smo organizirali u partnerstvu s Jean Monnet katedrom za političke studije Europske unije, Centrom izvrsnosti i nevladinom udrugom Europski edukacijski forum.

Voditelj Predstavništva, g. Branko Baričević, otvorio je konferenciju i pozvao okupljene na sudjelovanje u procesu razumijevanja i razvijanja Europe.

U nastavku se razgovaralo o novoj europeizaciji i ulozi nacionalne države u političkom sustavu Europske unije, Europskom socijalnom fondu i mogućnostima za mlade koje se nude kroz operativni program učinkoviti ljudski potencijali, programima Agencije za mobilnost i programe EU-a koji pružaju različite mogućnosti mladima, EU instrument Garancija za mlade, ali i dobroj praksi iz projekta "Klub mladih nezaposlenih" kojeg provodi udruga Carpe Diem iz Karlovca. Događanje je okupilo izlagače iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Agencije za mobilnost i programe EU i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Program konferencije

8. svibnja - Prekogranični dijalog s povjerenicom Violetom Bulc u Ljubljani. Sudjelovali smo na da dijalogu s preko 400 građana iz Austrije, Hrvatske i Italije.

Teme koje su bile u središtu dijaloga odnosile su se na viziju i budućnost Europske unije, pitanja zapošljavanja i prava mladih, te niz pitanja koja se tiču prometne politike na razine Europske unije i njenih država članica.

U skoro dva sata trajanja dijaloga povjerenica Violeta Bulc je izravno odgovorila na 15-tak pitanja sudionaka. I hrvatski građani su imali priliku postaviti pitanja. Postavljeno je pitanje o mogućnosti financiranja tzv. „Krapinske pruge“ (izravnoj željezničkoj vezi između Maribora i Krapine u Paneuropskom prometnom koridoru Xa: Graz-Maribor-Krapina-Zagreb). Zamjenik gradonačelnika Rijeke, Miroslav Matešić, postavio je pitanje o financiranju prometnih poveznica prema gradu Rijeci, te pozvao povjerenicu Bulc na slično događanje u grad Rijeku.

Snimka cjelokupnog događanja bit će uskoro dostupna na mrežnim stranicama Europske komisije u Sloveniji

Trenutno je snimka događanja dostupna na slovenskom jeziku na mrežnim stranicama RTV Slovenije

Povezano:

Predsjednik EP-a Martin Schulz i visoka povjerenica Federica Mogherini sudjeluju u Dijalogu s građanima na EXPO Milano i otvaraju Paviljon EU-a

Dan otvorenih vrata u institucijama EU-a

Dan Europe: Proslava 65 godina mirne suradnje

Pojedinosti

Datum objave
11. svibnja 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj