Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. veljače 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Obilježavamo Međunarodni dan materinskog jezika!

Taj se dan, na prijedlog UNESCO-a, obilježava svake godine 21. veljače, a Predstavništvo Europske komisije u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje ponovno je pripremilo zanimljiv program.

Međunarodni dan materinjeg jezika

Za početak, objavljujemo nekoliko članaka o hrvatskome jeziku preuzetih iz institutskog znanstveno-popularnog časopisa Hrvatski jezik. Tako možete pročitati nešto o jezičnim bakterijama, o e-učenju hrvatskoga jezika i portalu za učenje hrvatskoga jezika, o zaštitniku prevoditelja sv. Jeronimu i o antičkim frazemima. Više članaka možete pronaći na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske.

Budući da od 21. veljače do 17. ožujka traje i Mjesec hrvatskoga jezika, događanja neće biti ograničena na samo jedan dan! Ponovno ćemo organizirati internetski razgovor uživo (live chat), ovaj put s institutskim znanstvenikom dr. sc. Domagojem Vidovićem. Uz uobičajena pitanja o pravilnoj upotrebi hrvatskoga jezika, posebna tema chata bit će hrvatska imena. Svi sudionici chata već tradicionalno ulaze u nagradno izvlačenje u kojem mogu osvojiti zanimljiva izdanja Instituta: ove godine dijelimo knjigu „555 jezičnih savjeta“, treće godište časopisa „Hrvatski jezik“ i priručnik „Hrvatski na maturi“.

Svakako nam se pridružite na Facebooku 6. ožujka od 15 do 16 sati!

Dva dana nakon chata, točnije 8. ožujka, dr. sc. Kristian Lewis, također s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, održat će i predavanje u Kući Europe na temu „Lažni prijatelji i prevođenje“. Pozivamo sve prevoditelje, studente i ljubitelje jezika da nam se pridruže na tom zanimljivom događanju!

Detaljan program Mjeseca hrvatskoga jezika bit će objavljen stranicama Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Pojedinosti

Datum objave
21. veljače 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj