Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. prosinca 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

O nasljedniku Sporazuma iz Cotonoua: Postignut politički dogovor o novom sporazumu o partnerstvu EU-a i afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja

Glavni pregovarači EU-a i Organizacije afričkih, karipskih i pacifičkih država (OAKPD), prethodno poznate kao Skupina afričkih, karipskih i pacifičkih država (AKP), danas su postigli politički dogovor o tekstu novog sporazuma koji će naslijediti...

O nasljedniku Sporazuma iz Cotonoua: Postignut politički dogovor o novom sporazumu o partnerstvu EU-a i afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja

EU i članovi OAKPD-a su snaga na međunarodnoj razini. Zajedno predstavljaju 1,5 milijardi ljudi i više od pola mjesta u Ujedinjenim narodima. Zahvaljujući novom Sporazumu, EU i članovi OAKPD-a bit će u boljoj poziciji za ispunjavanje novih potreba i suočavanje s globalnim problemima, kao što su pandemija bolesti COVID-19, klimatske promjene, upravljanje oceanima, migracije, mir i sigurnost.

Današnji dogovor približava nas novoj eri za EU, Afriku, Karibe i Pacifik. Sporazum će donijeti korist ljudima iz sve četiri svjetske regije i omogućiti nam da se na svjetskoj razini bolje nosimo s novim okolnostima i problemima, izjavila je glavna pregovaračica EU-a, povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Ovaj politički dogovor, postignut nakon dugih i intenzivnih pregovora, postavlja temelje za moderno i bliže partnerstvo na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Ovom bih se prilikom htio zahvaliti našim pregovaračima koji su neumorno radili na postizanju ovog rezultata, rekao je glavni pregovarač OAKPD-a i predsjednik središnje ministarske pregovaračke skupine, togoanski ministar vanjskih poslova, integracija i togoanske dijaspore profesor Robert Dussey.

Sljedeći koraci

Tekst sad, nakon što su glavni pregovarači postigli politički dogovor, mora proći kroz unutarnje postupke prije nego što ga glavni pregovarači parafiraju, čime će pregovori završiti. Potpisivanje sporazuma očekuje se u kasnijoj fazi tijekom 2021. Da bi stupio na snagu, sporazum mora sklopiti ili ratificirati minimalna selekcija i minimalni broj stranaka. Za potpisivanje, privremenu primjenu i sklapanje sporazuma trebat će odobrenje Vijeća na temelju prijedloga Komisije.

Ti će se prijedlozi proslijediti Vijeću početkom 2021., zajedno s dogovorenim tekstom prevedenim na sve jezike EU-a.

Vijeće će odlučiti o sklapanju tek nakon što dobije suglasnost Europskog parlamenta, kako je navedeno u članku 218. stavku 6. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU).

Iako je postignut politički dogovor, predloženo je da se primjena Sporazuma iz Cotonoua produlji kako bi bilo dovoljno vremena da EU provede svoj spomenuti interni proces. EU se slaže s produljenjem Sporazuma iz Cotonoua do 30. studenoga 2021. osim u slučaju ranijeg stupanja na snagu ili privremene primjene novog sporazuma, ali produljenje još treba potvrditi na sastanku Odbora veleposlanika AKP-a i EU-a, planiranom za prosinac 2020. To bi bilo drugo produljenje jer je prvim dijelom prijelaznih mjera Sporazum iz Cotonoua, koji je prvobitno trebao isteći 29. veljače 2020., produljen do 31. prosinca 2020.

Kontekst

Pregovori o tome što će biti nakon isteka Sporazuma iz Cotonoua počeli su u rujnu 2018. na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Cilj je bio dogovoriti novi sporazum koji će naslijediti Sporazum iz Cotonoua.

Novi sporazum o partnerstvu sastoji se od „zajedničkog temelja” u kojem se utvrđuju vrijednosti i načela koji približavaju naše zemlje te strateška prioritetna područja na kojima obje strane namjeravaju raditi. To su (i.) ljudska prava, demokracija i upravljanje, (ii.) mir i sigurnost, (iii.) ljudski i društveni razvoj, (iv.) održivost okoliša i klimatske promjene, (v.) uključiv održivi gospodarski rast i razvoj i (vi.) migracije i mobilnost. Novi sporazum o partnerstvu kombinira taj temelj s tri zasebna regionalna protokola koja su usmjerena na aktivnosti, svaki od kojih je namijenjen za potrebe pojedinačne regije (Afrika, Karibi, Pacifik). Time će se omogućiti dosad najveći regionalni fokus. Svaki regionalni protokol imat će vlastito upravljanje radi usmjeravanja odnosa s EU-om i različitim uključenim regijama, među ostalim putem zajedničkih parlamentarnih odbora. Postojat će i krovni zajednički okvir OAKPD-a i EU-a sa snažnom parlamentarnom dimenzijom.

Na AKP-ovu sastanku na vrhu u prosincu 2019. Skupina afričkih, karipskih i pacifičkih država donijela je revidirani Sporazum iz Georgetowna, čime je promijenila svoje ime. U travnju 2020. Skupina afričkih, karipskih i pacifičkih država postala je Organizacija afričkih, karipskih i pacifičkih država (OAKPD).

Više informacija

Pitanja i odgovori o novom političkom dogovoru o razdoblju nakon isteka Sporazuma iz Cotonoua

Pojedinosti

Datum objave
4. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj