Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. travnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

O javnoj poreznoj transparentnosti multinacionalnih poduzeća u EU-u

Europska komisija predlaže pravila o javnoj poreznoj transparentnosti za multinacionalna poduzeća.

20150128_tax-avoidance_0.jpg

Današnji prijedlog Komisije predstavlja važan korak u smjeru transparentnosti oporezivanja dobiti poduzeća – uvođenje obveze javnog izvješćivanja za najveća poduzeća koja djeluju u EU-u.

Riječ je o jednostavnom, razmjernom načinu povećanja odgovornosti velikih multinacionalnih poduzeća u poreznim pitanjima bez smanjenja njihove konkurentnosti.

Obveza će se odnositi na tisuće velikih poduzeća koja djeluju u EU-u, no neće utjecati na mala i srednje velika poduzeća.

Ovim prijedlogom izmijeniti će se Računovodstvena direktiva (Direktiva 2013/34/EU) kako bi se osiguralo da velike grupe svake godine objave izvješće u kojem po pojedinim državama navode svoju dobit te porez obračunan i plaćen u svakoj državi članici. Te će informacije ostati dostupne pet godina. Kontekstualnim informacijama (promet, broj zaposlenika i vrsta djelatnosti) omogućit će se informirana analiza i trebat će ih objaviti za svaku državu EU-a u kojoj poduzeće posluje, kao i za one porezne jurisdikcije koje ne poštuju standarde dobrog poreznog upravljanja (tzv. porezne oaze). Osim toga trebat će navesti i zbirni iznos za poslovanja u drugim poreznim jurisdikcijama u svijetu. Prijedlog je pažljivo pripremljen kako bi se osiguralo da se ne objavljuju povjerljive poslovne informacije.

Ovo obvezno javno izvješćivanje po državama temelji se na nedavnim inicijativama Komisije protiv izbjegavanja plaćanja poreza (IP/16/159) te ih dopunjuje i građanima omogućuje pomno praćenje poreznih postupaka multinacionalnih poduzeća. Time će se potaknuti poduzeća da plaćaju poreze tamo gdje ostvaruju dobit.

Tim će se izvješćivanjem ujedno doprinijeti nastojanjima da se ostvari bolji uvid u porezne sustave država članica te da se pronađu postojeći nedostatci i nepodudarnosti, što će omogućiti bolje razumijevanje uzroka i posljedica izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

Više: IP-16-1349

Infografika: Transparentnost poreza na dobit trgovačkih društava

Video zapis: poruka povjerenika Jonathana Hilla

Pojedinosti

Datum objave
12. travnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj