Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. srpnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Novo izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Izgradnja održive budućnosti u neizvjesnim vremenima

U izvješću se navodi da je za poboljšanje poslovnog okruženja i inovacijskog kapaciteta EU-a potrebno ponovno prionuti na rješavanje dugotrajnih problema.

Novo izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Izgradnja održive budućnosti u neizvjesnim vremenima

Komisija je objavila izvješće o uspješnosti u području znanosti, istraživanja i inovacija (SRIP) za 2022. U tom se izvješću analizira uspješnost EU-a u području inovacija u globalnom kontekstu te prikazuje kako politike istraživanja i inovacija doprinose izgradnji uključive, održive, konkurentne i otporne Europe koristeći važnu ulogu istraživanja i inovacija kao izvor blagostanja i katalizatora promjena. U izvješću se ističe i da je s obzirom na pandemiju koronavirusa i rusku invaziju na Ukrajinu potrebno da Europa bude spremnija brzo i primjereno reagirati na nove, neočekivane izazove.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Izvješće o uspješnosti u području znanosti, istraživanja i inovacija za 2022. pokazuje važnost istraživanja i inovacija za izgradnju održive i otporne budućnosti koja je Europi potrebna. Digitalna i zelena tranzicija ne mogu se provesti bez snažnih sustava za istraživanja i inovacije. Informacije iz izvješća podupiru našu predstojeću Komunikaciju o novom europskom programu za inovacije.

U izvješću je predstavljeno pet načina na koje znanost može pomoći u izgradnji održive, konkurentne i otporne Europe s politikama koje:

  • pridonose zelenom i digitalnom gospodarstvu za prosperitetna društva u kojima nitko nije zapostavljen
  • pripremaju Europu za očekivane i neočekivane promjene tako što omogućavaju sigurnost gospodarstva, uvode raznolike lance opskrbe i grade znanje koje će pomoći u suočavanju s budućim izazovima
  • više ulažu u ljude, poduzeća i institucije kako bi se pronašla rješenja
  • povezuju pojedince i organizacije radi pristupa i razmjene vještina i znanja te radi smanjenja razlika među regijama i zemljama, čime će se ojačati inovacijski sustav
  • osiguravaju odgovarajuće institucionalne i financijske okvirne uvjete oblikovane u suradnji s građanima kako bi bili usmjereni na prioritetna područja.

Ovogodišnje izvješće pokazuje da je na globalnoj razini EU i dalje važan akter kad je riječ o znanstvenoj proizvodnji i tehnološkim rezultatima. Iako u EU-u živi samo 6 % svjetskog stanovništva, iz njega potječe oko 18 % globalnih ulaganja u istraživanja i razvoj i 21 % najčešće citiranih znanstvenih publikacija u svijetu. Kad je riječ o tehnološkim rezultatima, EU ima vodeću ulogu na svjetskoj razini u području klime, s 23 % svih prijava patenata, a znatno doprinosi i drugim područjima, kao što su biogospodarstvo (23 %) i zdravlje (17 %). Međutim, taj položaj slabi jer glavni trgovinski partneri EU-a posljednjih godina sve brže napreduju u području inovacija. Ulaganja u istraživanja i razvoj u EU-u smanjila su se tijekom krize, uz znatne razlike među sektorima. Od 2019. do 2020. najveći su ulagači u istraživanja i razvoj u EU-u povećali ulaganja u području zdravstva (za 10,3 %) i usluga IKT-a (za 7,2 %), ali su ih tijekom krize smanjili u drugim sektorima, npr. ulaganja u pružatelje usluga IKT-a (–3,6 %), kemikalije (–3,7 %) te u automobilski (–7,2 %) i zrakoplovni (–22,6 %) sektor.

Sve manja dinamičnost poslovanja u EU-u utjecat će na inovacije i gospodarski rast. U izvješću se navodi da je za poboljšanje poslovnog okruženja i inovacijskog kapaciteta EU-a potrebno ponovno prionuti na rješavanje dugotrajnih problema, kao što su nedostaci u pristupu financiranju, regulatorni okviri koji otežavaju inovacije, stalni jaz između poduzeća koja su vrlo uspješna i onih koja zaostaju te poteškoće u privlačenju i zadržavanju talenata. Ta će pitanja biti obuhvaćena predstojećom Komunikacijom o novom europskom programu za inovacije.

Virtualno predstavljanje izvješća održat će se 12. srpnja 2022. od 15:00 do 17:00 prema srednjoeuropskom vremenu. Uz iznošenje glavnih zaključaka izvješća održat će se rasprava s istaknutim govornicima o trenutačnim trendovima u području istraživanja i inovacija te o povezanim politikama.

Kontekst

U izvješću o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija analizira se dinamika istraživanja i inovacija i njezini pokretači. Analiza utemeljena na pokazateljima kombinira se s dubinskom analizom tematskih političkih pitanja pa je izviješće namijenjeno stručnoj publici u području istraživanja i inovacija te oblikovateljima politika i analitičarima u području ekonomije i financija. To je četvrto izdanje dvogodišnje publikacije Glavne uprave Europske komisije za istraživanje i inovacije. Prethodno izdanje (iz 2020.) dostupno je ovdje.

Više informacija

Internetske stranice izvješća

Sažetak

Infografika

Virtualno predstavljanje (12. srpnja 2022.)

Pojedinosti

Datum objave
5. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj