Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Novo istraživanje Eurobarometra o borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece: više od 80 % ispitanika podupire otkrivanje zlostavljanja u porukama

Komisija je danas objavila rezultate najnovijeg istraživanja Eurobarometra o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja na internetu.

rezultati novog Eurobarometra: više od 80 % ispitanika podupire otkrivanje zlostavljanja u porukama

Rezultati pokazuju da velika većina Europljana (73 %) smatra da je seksualno zlostavljanje djece na internetu raširen ili vrlo raširen problem. Osim toga, 92 % građana uključenih u ispitivanje slaže se da su djeca sve izloženija riziku na internetu. Kad je riječ o odgovornosti za zaštitu, 55 % građana EU-a smatra da bi pružatelji internetskih usluga u određenim okolnostima trebali biti zakonski obavezani otkriti, ukloniti i prijaviti seksualno zlostavljanje djece na internetu, a 41 % smatra da bi trebali moći poduzimati dobrovoljne mjere. Širenje internetskih materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece i slučajevi „groominga” (manipuliranje djecom u svrhu seksualnog zlostavljanja) rastu zabrinjavajućom brzinom. U prosjeku u EU-u većina ispitanika (82 %) slaže se da mjere kao što je roditeljska kontrola nisu dovoljni za zaštitu djece na internetu.

Komisija je u svibnju 2022. predložila mjere za bolju zaštitu djece i, prema potrebi, ciljano otkrivanje. Ako predloženo zakonodavstvo neće biti na snazi do kolovoza 2024., privremena uredba EU-a prestaje važiti, zbog čega je nezakonito čak i dobrovoljno otkriti kriminalni sadržaj u porukama na internetu. Kada im se predstavi ta mogućnost, 78 % ispitanih Europljana obično podupire ili snažno podupire prijedlog Komisije za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece. Europljani podupiru otkrivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu u komunikacijama kao što su poruke e-pošte i chat (87 %) i u prolazno šifriranim porukama (83 %).

Komisija je predana pronalasku trajnog rješenja za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja na temelju Akta o digitalnim uslugama i u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za više informacija o prijedlogu Komisije pročitajte najčešća pitanja.

 

Više informacija:

Snažna potpora građana diljem EU-a sprečavanju i suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece na internetu

 

Pojedinosti

Datum objave
20. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj