Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. listopada 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Novim pravilima do održivijih kućanskih aparata

Europska komisija kontinuirano radi na smanjenju učinka Europe na okoliš i smanjenju računa za energiju europskih potrošača. U skladu s time, Komisija je danas donijela nove mjere za ekološki dizajn proizvoda kao što su hladnjaci, perilice rublja...

Novim pravilima do održivijih kućanskih aparata

Boljim ekološkim dizajnom proizvoda pridonosi se provedbi načela energetske učinkovitosti na prvom mjestu, u skladu s prioritetom EU-ove energetske unije.

Mjere prvi put obuhvaćaju obveze vezane uz mogućnost popravka i recikliranja. Takvim se poboljšanjem trajanja, mogućnosti održavanja, ponovnog korištenja, nadogradnje, recikliranja i rukovanja otpadnim uređajima pridonosi ciljevima kružnog gospodarstva. Komisija procjenjuje da će se tim mjerama i oznakama energetske učinkovitosti donesenima 11. ožujka do 2030. godišnje uštedjeti ukupno 167 TWh energije.

Toliko iznosi godišnja potrošnja energije u Danskoj, a takva ušteda odgovara smanjenju od više od 46 tona ekvivalenta CO2. Europska kućanstva zahvaljujući tim mjerama godišnje mogu uštedjeti u prosjeku 150 eura.

Pojedinosti

Datum objave
1. listopada 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj