Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. prosinca 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Novi paket o kružnom gospodarstvu

Europska komisija danas je donijela novi ambiciozni paket o kružnom gospodarstvu kako bi europskim poduzećima i potrošačima olakšala prijelaz na jače i potpunije kružno gospodarstvo u kojem se resursi koriste na održiviji način.

20151202_circular-economy.jpg

Predloženim će se mjerama, poput povećanja recikliranja i ponovne upotrebe, „zatvoriti krug“ životnog vijeka proizvoda te pridonijeti zaštiti okoliša i gospodarstvu.

Planovima će se izvući najveća moguća korist od svih sirovina, proizvoda i otpada te time povećati ušteda energije i smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Prijedlozima je obuhvaćen cijeli životni vijek: od proizvodnje i potrošnje do gospodarenja otpadom i tržišta sekundarnih sirovina.

Paketom se prekida sektorska izoliranost tog pitanja u Komisiji te se pridonosi širokim političkim prioritetima kao što su zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena, uz istovremeno poticanje otvaranja radnih mjesta, gospodarskog rasta, ulaganja i socijalne pravednosti.

Paket je pripremio projektni tim kojim predsjedaju prvi potpredsjednik Frans Timmermans i potpredsjednik Jyrki Katainen u uskoj suradnji s povjerenicima Karmenuom Vellom i Elżbietom Bieńkowskom.

U pripremi paketa sudjelovali su i brojni drugi povjerenici. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu objavljenima na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
2. prosinca 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj