Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak11. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Novi europski Bauhaus u okviru kohezijske politike: Poziv na podnošenje prijedloga za inovativne projekte u gradovima u vrijednosti od 50 milijuna eura

Europska urbana inicijativa, koja raspolaže s 450 milijuna eura namjenskih sredstava EFRR-a, novi je instrument kojim se podupire urbana dimenzija kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027.

Novi europski Bauhaus u okviru kohezijske politike: Poziv na podnošenje prijedloga za inovativne projekte u gradovima u vrijednosti od 50 milijuna eura

U okviru Europske urbane inicijative danas je otvoren poziv za potporu inovacijama u gradovima i njihovim kapacitetima za održiv urbani razvoj u vrijednosti od 50 milijuna eura. Tim se pozivom savršeno u praksu prenose temeljne vrijednosti novog europskog Bauhausa: estetika, održivost i uključenost. Njime će se omogućiti provedba druge generacije demonstracijskih projekata novog europskog Bauhausa nakon prvih šest projekata financiranih u okviru programa Obzor Europa. Europska urbana inicijativa odvija se u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Konkretni inovativni projekti kojima se vrijednosti novog europskog Bauhausa prenose na teren vrlo su važni za uključivu zelenu tranziciju, koja nudi visokokvalitetna rješenja za život za sve. Pozivam gradove EU-a da, kako bi ostvarili svoju kreativnu viziju, u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste mogućnosti financiranja koje danas nudi europska urbana inicijativa u okviru kohezijske politike kako bi se poboljšao život građana i pružio primjer za rješavanje složenih urbanih izazova u skladu s onime što nudi novi europski Bauhaus.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel nadodala je: Gradovi su važni za održivu transformaciju. Njihova je uloga jedinstvena jer mogu preobraziti naše životne prostore i način razmišljanja uključivanjem građana, ali i na temelju kulturne raznolikosti i kulturne baštine. Ovime ugrađujemo vrijednosti novog europskog Bauhausa u izgradnju i funkcioniranje gradova, i to na razini koja je najbliža građanima. Veselim se što će ti projekti oživjeti i proširiti se u cijeloj Europi.

Cilj je poziva pronalaženje projekata koji su pokretači transformacije u gradovima te mogu potaknuti ulaganja i pokretanje drugih projekata u okviru kohezijske politike, u skladu s načelima novog europskog Bauhausa. Moraju biti povezani sa sljedećim temama:

  • izgradnja i obnova u duhu kružnosti i ugljične neutralnosti
  • očuvanje i preobrazba kulturne baštine
  • prilagodba i preobrazba zgrada za pristupačna stambena rješenja po pristupačnim cijenama
  • obnova gradskih prostora.

Iz EFRR-a financirat će se 80 % troškova odabranih projekata. Svakom projektu može se dodijeliti do 5 milijuna eura. Dio tih sredstava iskoristit će se za prijenos inovativnih rješenja u druge gradove u Europi kako bi imala još veći učinak, posebno u gradovima i regijama kojima je najpotrebnija potpora za prelazak na zelenu budućnost. Dugoročno, gradovi koji će primiti potporu uspostavit će partnerstva s još trima gradovima zainteresiranima za prijenos rješenja, odnosno ponavljanje projekata ili njihovih dijelova. Poziv je otvoren do sredine siječnja 2023.

Kontekst 

Novi europski Bauhaus pokrenula je predsjednica von der Leyen u rujnu 2021. On daje kulturnu dimenziju zelenom planu i ubrzava zelenu tranziciju s konkretnim promjenama, koje obuhvaćaju estetske vrijednosti te vrijednosti održivosti i uključenosti.

Europska urbana inicijativa, koja raspolaže s 450 milijuna eura namjenskih sredstava EFRR-a, novi je instrument kojim se podupire urbana dimenzija kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027. Najmanje 8 % sredstava EFRR-a u svakoj državi članici mora se uložiti u prioritete i projekte koje odabiru sami gradovi, a temelje se na njihovim vlastitim strategijama održivog urbanog razvoja.

Osim inovacijama, Europska urbana inicijativa nudi potporu kapacitetima svih urbanih područja u cijeloj Europi. Između ostalog, prikuplja činjenice za oblikovanje politika i razmjenu znanja o održivom urbanom razvoju, među ostalim putem plana EU-a za gradove.

Europskom urbanom inicijativom upravljaju Komisija i francuska regija Hauts-de-France. Temelji se na Inovativnim mjerama za gradove u programskom razdoblju 2014. – 2020., ali je još više usmjerena na urbane inovacije, održivost i mogućnost ponavljanja u drugim gradovima.

Više informacija

Europska urbana inicijativa

Internetska stranica novog europskog Bauhausa

Pojedinosti

Datum objave
11. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj