Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. rujna 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Novi europski Bauhaus: nove mjere i financiranje za povezivanje održivosti sa stilom i uključivošću

Komisija danas donosi Komunikaciju u kojoj je predstavljen koncept novog europskog Bauhausa. To uključuje niz mjera politike i mogućnosti financiranja. Projektom se nastoji ubrzati transformacija raznih gospodarskih sektora kao što su građevinarstvo...

Novi europski Bauhaus: nove mjere i financiranje za povezivanje održivosti sa stilom i uključivošću

Novi europski Bauhaus obogaćuje europski zeleni plan kulturnom i kreativnom dimenzijom te pokazuje kako održive inovacije mogu konkretno pridonijeti pozitivnim iskustvima u našem svakodnevnom životu.

U razdoblju 2021. – 2022. iz programa EU-a izdvojit će se oko 85 milijuna eura za projekte u okviru novog europskog Bauhausa. Novi europski Bauhaus bit će uključen u mnoge EU-ove programe kao kontekstualni element ili prioritet bez prethodno utvrđenog namjenskog proračuna.

Sredstva će se osigurati iz više programa EU-a, među kojima su Obzor Europa, program za istraživanje i inovacije (posebice misije Obzora Europa), program LIFE za okoliš i klimatsku politiku i Europski fond za regionalni razvoj. Komisija će ujedno pozvati države članice da uključe temeljne vrijednosti novog europskog Bauhausa u svoje strategije za socioekonomski i teritorijalni razvoj te da iskoriste relevantne dijelove svojih planova za oporavak i otpornost, kao i programe u okviru kohezijske politike, za izgradnju bolje budućnosti za sve.

Komisija će osnovati laboratorij za novi europski Bauhaus: skupinu za strateško promišljanje i djelovanje s ciljem zajedničkog stvaranja, razvijanja prototipova i testiranja novih alata, rješenja i preporuka za politike. Laboratorij će djelovati u duhu suradnje u okviru pokreta u kojem sudjeluju pripadnici različitih društvenih slojeva, a obraća se društvu, industriji i politici kako bi se povezalo ljude i pronašlo nove načine zajedničkog stvaranja.

U Komunikaciju su uključene informacije primljene tijekom faze zajedničkog osmišljavanja, koja je trajala od siječnja do srpnja i u kojoj je Komisija primila više od 2000 doprinosa iz cijele Europe i šire.

Poticanje rastućeg pokreta

U siječnju 2021. počela je faza zajedničkog osmišljavanja novog europskog Bauhausa kako bi se pronašla atraktivna, održiva i uključiva rješenja za naše životne prostore i pridonijelo provedbi europskog zelenog plana. U tom prvom dijelu svi su bili pozvani da se pridruže razgovoru o preispitivanju našeg suživota. Iznesena razmišljanja uključena su u današnju komunikaciju o novom europskom Bauhausu.

Zajedničko osmišljavanje i dalje će biti važno, a razvijat će se u okviru procjena i preispitivanja uzimajući u obzir prve konkretne rezultate. Stoga će Komisija dodatno produbiti rad s rastućom zajednicom angažiranih pojedinaca, organizacija i tijela koji podržavaju novi europski Bauhaus.

Izvor nadahnuća za pokret postojeća su atraktivna, održiva i uključiva mjesta i projekti u Europi. Prve nagrade za novi europski Bauhaus odaju priznanje tim postignućima i dodjeljuju se u deset kategorija, od „Proizvoda i načina života” do „Novih oblika mjesta za druženje i razmjene”. U potkategoriji „Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa” nagrađuju se kandidati u dobi do 30 godina kako bi se mlađi naraštaji potaknuli na daljnji razvoj novih ideja i zanimljivih koncepata. Pobjednicima će nagrade biti uručene na svečanoj dodjeli 16. rujna.

Izjave članova Kolegija:

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je:

Novi europski Bauhaus kombinacija je velike vizije europskog zelenog plana i konkretnih promjena na terenu. Riječ je o vidljivim i opipljivim promjenama koje unapređuju naš svakodnevni život u zgradama i javnim prostorima, ali i u području mode i namještaja. Cilj je novog europskog Bauhausa oblikovati novi način života, u kojem je održivost povezana s dobrim dizajnom, u kojem je potrebno manje ugljika te koji je uključiv i svima cjenovno pristupačan.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: Povezivanjem znanosti i inovacija s umjetnošću i kulturom te primjenom cjelovitog pristupa novi europski Bauhaus ponudit će rješenja koja nisu samo održiva i inovativna, nego nam i svima poboljšavaju život svojom dostupnošću i cjenovnom pristupačnošću.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira dodala je: Novi europski Bauhaus svojim interdisciplinarnim i participativnim pristupom jača ulogu lokalnih i regionalnih zajednica, industrije, inovatora i kreativaca koji zajednički nastoje svima poboljšati kvalitetu života. Zahvaljujući kohezijskoj politici nove će se ideje pretvoriti u mjere na lokalnoj razini.

Više informacija

Komunikacija o novom europskom Bauhausu

Prilog 1. – Izvješće o fazi zajedničkog osmišljavanja

Prilog 2. – Mobiliziranje programa EU-a

Prilog 3. – Ekosustav politika novog europskog Bauhausa

Pitanja i odgovori

Internetska stranica novog europskog Bauhausa

Okrugli stol na visokoj razini

Govor o stanju Unije Predsjednice von der Leyen

Pojedinosti

Datum objave
15. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj