Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. siječnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Novi europski Bauhaus: Komisija započinje s fazom osmišljavanja

Komisija je danas započela s fazom osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, koju je najavila predsjednica von der Leyen u svojem govoru o stanju Unije 2020. Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na...

Novi europski Bauhaus

Nakon te faze uslijedit će objavljivanje poziva na podnošenje prijedloga u jesen ove godine kako bi se nove ideje iz te inicijative provele u najmanje pet država članica EU-a uz potporu sredstava EU-a na nacionalnoj i regionalnoj razini.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Projekt novi europski Bauhaus ulijeva nadu za boljom kvalitetom života nakon pandemije. U njemu se načela održivosti združuju s estetikom kako bi se europski zeleni plan približio svakom pojedincu. Za uspjeh novog europskog Bauhausa potrebna nam je kreativnost dizajnera, umjetnika, znanstvenika, arhitekata i građana.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Cilj novog europskog Bauhausa je razvoj inovativnog okvira kojim ćemo poduprijeti, olakšati i ubrzati zelenu transformaciju kombiniranjem održivosti i estetike. Povezivanjem umjetnosti i kulture, s jedne strane, i znanosti i tehnologije, s druge strane, uključit ćemo društvo u cjelini: umjetnike, studente, arhitekte, inženjere, članove akademske zajednice i inovatore. Time ćemo pokrenuti sustavnu promjenu.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Novi europski Bauhaus obuhvaća načine našeg suživota, naše vrijednosti, zajedničke prostore za rad i razonodu te naša zajednička i pojedinačna iskustva. Projekt je namijenjen svim regijama i područjima Europe. Promicanjem pristupačnih rješenja u okviru tog projekta povećala bi se socijalna kohezija i riješili problemi u području stanovanja. Ako želimo stvarne promjene koje će dovesti do ljepšeg i održivijeg suživota, moramo razmisliti o tome kako nove ideje u sklopu te inicijative provesti u stvarnosti. Stoga cijela Komisija razmatra načine za pokretanje prvog skupa konkretnih mjera u sklopu inicijative.

Kontekst
Novi europski Bauhaus kreativna je inicijativa kojom se pomiču granice između znanosti i tehnologije, umjetnosti, kulture i socijalne uključenosti radi pronalaženja rješenja za svakodnevne probleme.
Od danas na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus, ideje o njegovu razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice.
To je početak inovativnog procesa zajedničkog osmišljavanja. Organizacije koje se žele više angažirati mogu postati „partneri novog europskog Bauhausa” prijavom na poziv objavljen na internetskoj stranici.
U nadolazećim mjesecima Komisija će dodijeliti nagrade za one primjere koji objedinjuju ključne vrijednosti te inicijative te potiču na promišljanja o našim životnim prostorima i njihovoj preobrazbi.
U sljedećoj fazi provedbe pokrenut će se pet pilot-projekata za zajedničko osmišljavanje novih održivih i uključivih rješenja s izrazitom estetskom komponentom. Cilj treće faze inicijative, odnosno širenja informacija, je širenje ideja i koncepata novog europskog Bauhausa novim projektima, umrežavanjem i razmjenom znanja u Europi i izvan nje.

Pojedinosti

Datum objave
18. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj