Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Erasmus+: Nova sredstva za saveze europskih sveučilišta potiču suradnju u visokom obrazovanju

Komisija je danas objavila rezultate poziva na podnošenje prijedloga za inicijativu „Europska sveučilišta” u okviru programa Erasmus+ za 2023., koja podupire saveze visokih učilišta. 

Erasmus+

Komisija je danas objavila rezultate poziva na podnošenje prijedloga za inicijativu „Europska sveučilišta” u okviru programa Erasmus+ za 2023., koja podupire saveze visokih učilišta. Iz rekordnog ukupnog proračuna od 402,2 milijuna eura iz programa Erasmus+ za ovaj poziv svaki savez dobiva proračun do 14,4 milijuna eura za četiri godine. Ti savezi okupljaju novu generaciju Europljana, koji mogu studirati i raditi u različitim europskim zemljama, na različitim jezicima i u više sektora i akademskih disciplina. Zahvaljujući tim savezima studenti mogu steći diplomu kombiniranjem studija u nekoliko europskih zemalja, što doprinosi međunarodnoj konkurentnosti visokih učilišta u Europi. 

Rezultat poziva je sedam novih saveza pa današnjih ukupno 50 saveza Europska sveučilišta uključuje više od 430 visokih učilišta u čak 35 zemalja. Među njima su sve države članice EU-a te Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Uključena učilišta imaju jedinstvenu transnacionalnu i inovativnu obrazovnu ponudu koja studentima omogućuje da steknu osnovne vještine i kompetencije za budućnost. Osim toga, budući da imaju gotovo 1700 pridruženih partnera među nevladinim organizacijama, poduzećima i lokalnim i regionalnim upravama, tih 50 saveza Europskih sveučilišta u europske regije donosi velike inovacije.

Više pročitajte u priopćenju za tisak.

Pojedinosti

Datum objave
3. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj